Veelgestelde vragen over (ver)huren

Vragen over huren

Ja, het woningaanbod is actueel. Dagelijks actualiseren wij het woningaanbod.

Als de woning u bevalt, kunt u direct reageren. Stuur direct een emailbericht. U kunt uiteraard ook telefonisch contact opnemen of bij ons kantoor binnenlopen.

Ja. Om vrijblijvend woningen te bezichtigen dient u enkel het web formulier bij de woning van uw keuze, of het algemene contact formulier in te vullen. Inschrijven is uiteraard kosteloos.

Zoeken gaat heel eenvoudig op de website. Selecteer een passende woning en vul het reactieformlier in. Ook kunt u ons uw eisen en wensen doorgeven waarna één van de medewerkers meekijkt welke woningen het beste bij u passen. We zijn bereikbaar per email, telefoon en per chat functie rechtsonder op deze website.

Indien u een bezichtiging wilt inplannen dient u zich eerst te hebben ingeschreven. Er worden hiervoor géén kosten in rekening gebracht. Neem hierna telefonisch contact met ons of kom binnenlopen bij onze vestiging. Bezichtigen is vrijblijvend. Indien u verhinderd bent dient u ons tijdig te informeren.

U kunt iedere werkdag tijdens kantoortijden, 8.30 uur en 17.30 uur, woningen bezichtigen. Het is ook mogelijk buiten deze tijden woningen te bezichtigen, echter enkel op afspraak.

Ja, indien u tijdig een afspraak maakt is het mogelijk om een woning in de avonduren te bezichtigen. Informeer ons naar de mogelijkheden.

De huurder betaalt aan de verhuurder gewoonlijk een waarborgsom ter hoogte van één of twee maanden huur. Deze waarborgsom blijft bij Stoit Groep in beheer totdat de huurder de woonruimte heeft opgeleverd na een huuropzegging. De waarborgsom dient ter zekerheid van ‘goed’ huurderschap door de huurder. Na oplevering dient de woning in goede staat te worden achtergelaten. Er mag géén sprake zijn van huurachterstanden en de eventuele stoffering en eventuele meubilering moet volledig en in goede staat worden achtergelaten.

Niet altijd. Indien de verhuurder wel aanwezig is probeer dan een zo goed mogelijk indruk achter te laten en benut de kans tot het stellen van vragen.

Ja, er geldt een individuele inkomenseis. U dient een bruto maandinkomen te verdienen die drie maal hoger ligt dan de gevraagde huurprijs.

Wij kennen géén wachtlijsten! Geïnteresseerden die voldoen aan de inkomenseisen kunnen direct en vrijblijvend een bezichtiging inplannen. Er geldt dus ook géén minimale inschrijfduur.

Uiteraard wilt u graag uw trouwe huisdier meenemen naar uw nieuwe woning. Echter de verhuurders bepalen wel of géén huisdier(en) te accepteren. Het antwoord verschilt dus per woning/verhuurder. Informeer bij een van onze medewerkers, zij kunnen u hierover per woning specifiek informeren. Uiteraard zoeken wij samen met u naar een oplossing.

Door alle benodigde documenten netjes en compleet aan te leveren: laatste 2 loonstrookjes, werkgeversverklaring, ID bewijs. Hierna worden deze documenten nader bekeken of u de woning kunt gaan huren. De door de opdrachtgever verstrekte informatie zal vertrouwelijk worden behandeld.

De meeste verhuurders verhuren niet aan studenten. Bij de woningen die daar wel geschikt voor zijn wordt er bij de huur een borgsteller gevraagd. Dit kan één van de ouders zijn. Er zijn maximaal 2 bewoners, in sommige (deel)gemeentes zelfs maximaal 1. De huurovereenkomst komt op naam te staan van de hoofdbewoner waarbij de eventuele medebewoner ook wordt vermeld in de huurovereenkomst.

Vragen over verhuren

De meeste hypotheekverstrekkers hebben een huurbeding opgenomen in hun hypotheekvoorwaarden. Vaak is opgenomen dat verhuur niet is toegestaan zonder (schriftelijke) toestemming van de hypotheekverstrekker. Het is het mogelijk dat de hypotheekverstrekker aanvullende eisen heeft. Zo kunnen zij u verplichten een diplomatenclausule of leegstandsclausule op te nemen in de huurovereenkomst. Voor de laatste informatie kunt u altijd bij een van onze medewerkers terecht.

Wanneer de woning deel uitmaakt van een appartementencomplex, dient verhuurder na te gaan (in de splitsingsakte en de reglementen) of melding moet worden gemaakt van verhuur bij de vereniging van eigenaren. Een verening van eigenaren kan verhuur niet verbieden. Ze kunnen de de verhuurder wel verplichten om de huurder het regelement te laten tekenen. Bij verhuur aan expats dient dit document (evt. een verkorte versie) in het Engels te worden aangeleverd.

Indien de woning wordt verhuurd, kaal, gestoffeerd dan wel gemeubileerd, is het verstandig dat u goed verzekerd bent. De volgende verzekeringen kunnen van belang zijn: WA verzekering, inboedelverzekering en opstalverzekering (vve). Bij al deze verzekeringen moet u aan de verzekeringsmaatschappij doorgegeven dat de woning verhuurd gaat worden. Indien u niet heeft doorgegeven dat de woning wordt verhuurd, kan de mogelijkheid ontstaan dat eventueel geleden schade niet (geheel) wordt vergoed.

Stoit Groep is bekend met de eisen die banken stellen voor verhuur met clausule leegstandswet. Het verhuurtraject is gelijk. Echter zijn er minder geïnteresseerden bij verhuur met deze clausule en de huurprijs is doorgaans lager.

In de huurovereenkomst wordt een minimale huurperiode opgenomen. Na deze periode loopt de huurovereenkomst automatisch door. De huurders kunnen in Nederland een beroep doen op de huurbeschermingswet. U kunt van uw kant uit niet de huur opzeggen. Een vaste einddatum vermelden in het huurcontract heeft door de Nederlandse huurbeschermingswet geen waarde.

Als uw huurder langer dan 12 maanden huurt, wordt de huur op 1 juli van het nieuwe jaar verhoogd.

Bij gestoffeerde verhuur komt in de meeste gevallen de energie op naam van de nieuwe huurder te staan. Wij helpen de huurder om de energie op zijn of haar naam te zetten. Let er op dat tussen twee huurperioden in de energie weer even op uw naam staat. Als onderdeel van het beheer en het ontzorgen van u als verhuurder neemt Stoit groep bij gemeubileerde verhuur de energie op haar naam. De meterstandopnamen en (tussen)afrekeningen wordt u uit handen genomen. Enkel de korte duur van leegstand tussen twee huren in wordt aan verhuurder doorbelast tegen leegstandstarief. Op deze manier heeft u minder administratie en regelwerk bij de verhuur van uw woning.

Mensen die via de Stoit Groep willen gaan huren moeten zich kunnen legitimeren. Daarnaast moeten de kandidaat huurders voldoende financiële draagkracht hebben om de maandelijkse huur te kunnen voldoen. Daarvoor vragen wij inzage in een arbeidsovereenkomst. Bij twijfel doen we een krediet check, bellen we de werkgever na en vragen we naar referenties van voormalige verhuurders.