Wat voor soort huurders zijn expats?
Kenniscentrum Verhuur

Wat voor soort huurders zijn expats?

Wanneer je een woning in Nederland wilt verhuren, dan is één optie die je hebt het verhuren aan expats. Maar wat betekent dat precies voor jou als verhuurder en wat voor soort huurders zijn deze expats?

Wat is een expat?

Expats zijn mensen die voor werkredenen meestal tijdelijk in een ander land met ook een andere cultuur wonen. We hebben het hier over hoogopgeleiden die tijdelijk in een ander land werken. En deze expats hebben dus ook een tijdelijke woning nodig.

Wat is het verschil tussen een expat en een arbeidsmigrant?

Onder arbeidsmigranten vallen ook expats. Expats worden echter als een aparte doelgroep gezien. Het verschil zit hem voornamelijk in de opleiding van expats. Expats zijn hoogopgeleid, hebben een goedbetaalde baan en werken vaak bij grote bedrijven, zoals ASML. Arbeidsmigranten verhuizen, net als expats, ook naar een ander land om daar te werken. Maar dit werk is vaak eenvoudig en routinematig. Denk bijvoorbeeld aan productiewerk waar geen Nederlandse werknemers voor te vinden zijn.

Wat voor soort huurders zijn expats?

Expats hebben dus tijdelijk in het land van aankomst een woning nodig, ook in Nederland ontvangen wij jaarlijks veel expats die hier komen werken en ook ergens moeten wonen. Als ze alleen of met z’n tweeën zijn kiezen ze vaak voor een appartement of een kleine stadswoning. De gezinnen kiezen vaker voor een woning met tuin in de dorpen of de buitenwijken van de stad.

Tijdelijk karakter van de huur

Verhuren aan expats heeft een tijdelijk karakter. Bij het einde van het dienstverband bij de werkgever, zeggen de expats de huur op en vertrekken ze naar het land van herkomst.

Expats zijn snelle beslissers. Ze verblijven vaak de eerste één a twee weken in een hotel of een short stay appartement van waaruit ze samen met ons op zoek gaan naar geschikte woonruimte voor langere tijd. Uit de bezochte woningen maken ze binnen enkele dagen een keuze en vaak is de datum van aanvaarding op korte termijn.

Gemeubileerde woonruimte met een goede online presentatie wordt steeds vaker door de expats of door het bedrijf waar ze voor werken online gereserveerd en gehuurd. Zo kunnen ze de woonruimte al vastleggen nog voor de mensen in Nederland zijn geland. Dit verkleint het leegstandsrisico voor de verhuurders.

Veel zekerheid

Iets wat je als verhuurder met expats hebt is veel zekerheid. Zo weet je bijvoorbeeld zeker dat een expat naar het einde van het verhuurcontract zal vertrekken, ze gaat ten slotte terug naar hun land van herkomst en hebben in Nederland geen werk meer. Ook hebben expats altijd een baan, die meestal ook goed betaald is. Hierdoor kun je er als verhuurder van uitgaan dat de huur betaald kan geworden gedurende de periode dat de expat de woning huurt. Soms zal de werkgever van de expat het betalen van de huurt zelfs op zich nemen.

Expats zijn over het algemeen nette huurders

Expats staan bekend als hoogopgeleiden mensen die netjes met jouw woning om zullen gaan. Het zijn mensen die uitstekend Engels spreken, anders hadden ze in Nederland geen baan gekregen, en vaak hebben ze veel moeite moeten doen om aan de baan te komen. Ze zullen het risico om uit hun huis gezet te worden dus ook niet riskeren.

De ervaring leert dat expats ideale huurders zijn, dat ze netjes omgaan met de gehuurde woning en dat het ook keurige betalers zijn.

Wilt u ook aan de internationale bedrijven en de expats verhuren? Neem contact met ons op. We geven u graag uitleg over de mogelijkheden.

Lees hier meer over wat er allemaal komt kijken bij uw woning verhuren.

Terug naar overzicht

Gerelateerde artikelen