Kenniscentrum Verhuur

Huis kopen om te verhuren

Huis kopen om te verhuren

De inflatie is hoog, de spaarrente laag. Persoonlijk vermogen wordt steeds verder uitgehold en dus zoeken veel mensen naar een alternatief. Een huis kopen om te verhuren is dan ook al jaren een trend. Heel begrijpelijk, want de huurinkomsten zijn onbelast en je profiteert van de waardeontwikkeling. Is een huis kopen en verhuren dus sowieso een goede investering? Zo simpel is het niet, want er komt aardig wat bij kijken. Dit moet je weten.

Mag je een huis kopen om te verhuren?

Ja, dat mag. Een huis kopen en verhuren is geen probleem, mits je aan de voorwaarden voldoet. Wie al een koophuis heeft en op zoek is naar een rendabele belegging, stuit al snel op specifieke regels. De voorwaarden voor een tweede huis kopen zijn anders dan bij je eerste woning. Bij een huis kopen om te verhuren kun je namelijk niet hetzelfde soort hypotheek afsluiten: je hebt dan een verhuurhypotheek nodig.

Verhuurhypotheek

De verhuurhypotheek is ontwikkeld om te anticiperen op de vraag naar een woning kopen voor verhuur. Waar je een eigen woning niet permanent mag verhuren, is dat bij een verhuurhypotheek juist wél toegestaan. De verhuurhypotheek maakt een tweede huis kopen als belegging mogelijk, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Bij een verhuurhypotheek lopen hypotheekverstrekkers meer risico en daarom wordt renteopslag in rekening gebracht.

Wat is het maximale bedrag dat banken verstrekken?

Wil je een tweede huis kopen en heb je daarvoor een tweede hypotheek nodig, dan is het goed om jezelf vooraf te verdiepen in de financiële voorwaarden. Kenmerkend voor de verhuurhypotheek is dat je slechts 70 tot 90% van de woning kunt financieren, terwijl je bij een ‘gewone’ hypotheek 100% kunt financieren. Er is wel een voordeel: dit percentage wordt berekend over de marktwaarde als de woning verhuurd is, en die is lager dan als de woning bewoond is. Het berekenen van de marktwaarde gebeurt aan de hand van een taxatie.

Huis kopen en verhuren: regels

Naast financiële zijn er ook bouwkundige en juridische randvoorwaarden. Zo is het gebruikelijk dat een verhuurhypotheek pas verstrekt wordt als aan bepaalde bouwkundige eisen wordt voldaan. Ook moet de woning doorgaans in Nederland staan. Dan zijn er nog regels rondom het gebruik. Shortstay is standaard uitgesloten en ook de verhuur van studentenkamers en vakantiewoningen is vrijwel nooit toegestaan. De lokale overheid doet eveneens een duit in het zakje. Om het aanbod aan voldoende betaalbare woningen te borgen, stellen steeds meer gemeenten een zelfbewoningsplicht in. Een woning kopen voor verhuur is dan dus geen optie.

Huis kopen om te verhuren: belasting

Je eerste woning wordt door de Belastingdienst gezien als een bezitting in box 1. Daardoor heb je recht op hypotheekrenteaftrek. Een tweede huis kopen wordt daarentegen gezien als vermogen in box 3. Daardoor kun je geen gebruikmaken van hypotheekrenteaftrek.

Ook het eigenwoningforfait komt te vervallen. Interessant is het gegeven dat je over de huuropbrengsten geen belasting betaalt. Ga je een woning kopen voor verhuur, dan betaal je eenmalig overdrachtsbelasting.

Tot slot zijn er nog de jaarlijks aanslagen, zoals de OZB (onroerendezaakbelasting) en gemeentelijke lasten. Het is vanzelfsprekend belangrijk om alle financiële consequenties mee te nemen in je rendementsberekening, zodat je realistisch kunt beoordelen of een huis kopen om te verhuren een goed idee is.

Huis kopen en verhuren: onderhoud

Een huis kopen om te verhuren is geen passieve investering. Als eigenaar ben je verantwoordelijk voor de staat van de woning, denk aan klein en groot onderhoud. Het is verstandig dit niet te laten liggen, want daarmee voorkom je onnodig hoge kosten in de toekomst. Daarnaast ben je voor huurders hét aanspreekpunt en ook dat vraagt om aandacht. Ben je bewust van je rol en investeer in het contact met je huurders, dan leg je een goede basis voor een duurzame investering in een tweede huis.

Huis kopen en verhuren: rendabel?

Het is een veelgebruikte zoekterm: ‘Huis kopen om te verkopen 2022’. Maar is een tweede huis kopen écht een goede zet? Daar is geen pasklaar antwoord op te geven. Er is krapte op de woningmarkt en dat is voorlopig nog niet opgelost. Een huis kopen om te verhuren kan zeker rendabel zijn, maar het hele plaatje moet wel kloppen. Dat wil zeggen: het juiste pand op de juiste locatie, met passende verhuurhypotheek. Verder is het belangrijk dat je je bewust bent van fiscale en lokale regels, en van je verantwoordelijkheden als verhuurder. Heb je overal groene vinkjes? Dan is een huis kopen en verhuren zeker een goed idee!

Huis kopen en verhuren: hoe nu verder?

Heb je de knoop doorgehakt en wil je serieus werk maken van een tweede huis kopen? Wil je meer weten over de verhuurhypotheek en andere zaken die erbij komen kijken? Een huis kopen om te verhuren is complex, dus schakel een specialist in voor advies op maat. Bij Stoit Groep helpen we je graag verder. Neem contact op voor een kennismaking.

Terug naar overzicht

Gerelateerde artikelen