wat doet een verhuurmakelaar
Kenniscentrum Verhuur

Wat doet een verhuurmakelaar?

Speel jij met de gedachte om je huis of appartement te verhuren? Geen gek idee, de woningmarkt draait op volle toeren en het zijn interessante tijden voor verhuurders. Toch is de woningmarkt een complexe markt en bij de verhuur van een woning komt veel kijken. Een verhuurmakelaar kan veel werk uit handen nemen. Maar wat doet een verhuurmakelaar precies? Waarom is het verstandig om er één in te huren en wat zijn de kosten van een verhuurmakelaar? Je leest het in deze blog.

Wat is een verhuurmakelaar?

Een verhuurmakelaar bemiddelt tussen de eigenaar van een woning en een potentiële huurder. Hoewel een verhuurmakelaar fungeert als tussenpersoon, werkt deze in opdracht van de verhuurder. Een verhuurmakelaar regelt (delen van) het verhuurproces. Denk aan bezichtigingen, onderhandelingen en het verhuurcontract.

Wat zijn de taken van een verhuurmakelaar

Adverteren, kandidaten selecteren, een financiële check doen, een huurcontract opstellen… het verhuren van een woning vergt veel regelwerk. Daarnaast krijg je als verhuurder te maken met een complexe wetgeving. Een goede verhuurmakelaar kan je volledig ontzorgen. We hebben de meest voorkomende taken van een verhuurmakelaar op een rij gezet.

Wat doet een verhuurmakelaar:

  • Adviseren over de huurprijs
  • De woning onder de aandacht brengen van zijn of haar netwerk (expats, bedrijven, collega-makelaars)
  • Advertenties plaatsen op woningsites
  • Kandidaten selecteren
  • Begeleiden van bezichtigingen
  • Uitvoeren financiële check bij kandidaat-huurders
  • Opstellen van een huurovereenkomst
  • Inspectie en sleuteloverdracht

Waarom een verhuurmakelaar inhuren?

Of je nu een vrijstaand huis, appartement of studio wilt verhuren, het is altijd raadzaam om een verhuurmakelaar in te huren. Een verhuurmakelaar kent de lokale woningmarkt en weet welke huurprijs marktconform is. Dit voorkomt dat je geld misloopt óf dat de woning te lang leegstaat als gevolg van een te hoge huurprijs. Bovendien heeft een verhuurmakelaar een groot netwerk, ervaring met het screenen van kandidaat-huurders én is hij of zij altijd op de hoogte van de actuele wet- en regelgeving. Hierdoor heb je binnen no-time een betrouwbare huurder gevonden en verloopt het verhuurproces aangenaam en soepel.

Wat zijn de kosten van een verhuurmakelaar?

De kosten van een verhuurmakelaar verschillen per makelaar. Houd altijd rekening met courtagekosten, oftewel bemiddelingskosten. De hoogte van deze kosten is vaak een percentage van de maandhuur. Daarnaast zijn de totale kosten van een verhuurmakelaar afhankelijk van de werkzaamheden. Zo kun je niet alleen de verhuur van de woning uitbesteden, maar kun je er ook voor kiezen om het financiële beheer en het onderhoud door de makelaar te laten verzorgen.

Meer weten over een verhuurmakelaar?

Wil je meer weten over het werk van een verhuurmakelaar of ben je benieuwd wat een verhuurmakelaar voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op.

Terug naar overzicht

Gerelateerde artikelen