courtage verhuurmakelaar
Kenniscentrum Verhuur

Wat is de courtage van een verhuurmakelaar?

Elke maand passief inkomen genereren, is voor veel huiseigenaren dé reden om hun woning (tijdelijk) te verhuren. En inderdaad, de verhuur van een woning is financieel zeer aantrekkelijk. Maar waar begin je met het verhuren? En hoe zorg je ervoor dat je alles goed regelt? Vaak schakel je dan een verhuurmakelaar in, en daar komen wat kosten bij kijken: courtage verhuurmakelaar. Wat houden zulke verhuurmakelaarskosten eigenlijk in en wat krijg je daarvoor terug? Stoit legt uit wat je allemaal kunt verwachten.

De meeste mensen kiezen ervoor om een verhuurmakelaar in te huren om te bemiddelen bij de verhuur van hun woning. Net als bij een koopwoningen zijn er kosten (makelaarscourtage) verbonden aan de bemiddeling van de makelaar tussen de aanbiedende partij en de potentiële bewoner. In dit geval bemiddelt de verhuurmakelaar tussen de potentiële huurder en de verhuurder. Daarom betaal je als verhuurder verhuurcourtage aan de makelaar.

De verhuur(makelaar)

Het proces van verhuren begint bij jou. Bel jij de verhuurmakelaars van Stoit? Dan gaan we zo aan de slag voor je. We willen een aantal zaken weten, zoals waarom je de woning wilt verhuren, hoe lang en vanaf wanneer je wilt verhuren. De verhuurmakelaar zoekt dan een aantal zaken voor je uit, zoals energie-indexen en de huisvestingsverordening.

Dit is nog maar het begin. Vervolgens wordt onder andere een filmpje gemaakt van de woning, een adviesgesprek gevoerd en een verhuurplan opgesteld. Daarna promoten we de woning op meer dan 25 websites voor huurwoningen in Eindhoven en omstreken, waaronder op Pararius.nl. Allemaal nog voordat er ook maar een potentiële huurder aan te pas komt.

Wat is verhuurcourtage?

Voorzichtig gaan we naar de volgende stap: het verhuren. Via bezichtigingen, screening en huurcontracten komen we uit bij de daadwerkelijke verhuur. En dan komen de kosten voor de (ver)huurmakelaar in beeld. Want niet alleen de huurder betaalt courtage, maar de verhuurder ook. Courtage noem je ook wel eens de bemiddelingskosten. Courtage is de commissie die de makelaar ontvangt bij een succesvolle verhuur. Hoe hoog de verhuurcourtage voor woningen is, hangt vaak af van de huurprijs van de woning. Meestal vraagt een makelaar één keer de maandhuur, exclusief de btw.

Stoit biedt daarbovenop nog een stukje service tijdens de huurperiode. Dat doen we in de vorm van beheer. Door hiervoor te kiezen nemen wij tijdens de verhuurperiode een aantal zorgen van je over. Het regelen van een afspraak met de loodgieter is bijvoorbeeld onderdeel van het beheer. De loodgieterkosten zijn voor de verhuurder, bij fouten van de huurder zijn de kosten voor de huurder. Om onnodige stress te voorkomen, laten wij daarom vaak het grootste deel van het beheer via ons lopen.

Is de courtage van een verhuurmakelaar onderhandelbaar?

Het inschakelen van een verhuurmakelaar kost wat geld, maar scheelt veel administratief werk en uitzoektijd. Wij zijn daarnaast op de hoogte van de laatste wetswijzigingen.

De kosten, oftewel de courtage van de verhuurmakelaar, zijn soms een voorstel. Onderhandel je over de kosten? Let dan goed op, want vaak schrappen andere makelaars dan een deel van hun diensten en komt er meer risico en verantwoordelijkheid te liggen bij de huurder en verhuurder. De prijs gaat omlaag, maar het bemiddelingspakket wordt op deze manier uitgekleed.

Met meer dan 30 jaar ervaring in het samen brengen van verhuurders en huurders, adviseren wij om het hele proces aan te laten pakken door onze professionals. Het kost misschien wat meer, maar het scheelt jou als verhuurder veel tijd en gedoe. Vind je echter zelf de huurder van jouw woning? Dan vervalt de courtage voor huur natuurlijk.

Risico’s

Het grootste voordeel van het zelf verhuren van je eigen woning, is dat het geld bespaart. Hier komen echter wel wat risico’s bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan de juridische afwikkeling. Door de verhuur zelf aan te pakken, heb je geen juridische zekerheid dat alles goed geregeld is. Het uitzoeken van deze juridische punten, maar ook andere zaken zoals regels en wetgeving kosten veel tijd.

Daarnaast hebben beginnende verhuurders vaak weinig ervaring met het onderhandelen over de huurprijs en andere bijkomende kosten of regelingen. Zelf het beheer doen tijdens de verhuurperiode brengt ook risico’s met zich mee. Stoit weet als geen ander hoe we dit het beste aan kunnen pakken. Particuliere verhuurders moeten op dit gebied ook veel uitzoeken en hebben hierdoor nog meer verantwoordelijkheden. Tot slot hebben veel verhuurmakelaars het recht op prominente plaatsingen op verhuursites, die heb je als particulier vaak niet. Dat maakt het veel moeilijker om huurders te vinden.

Wat kost een verhuurmakelaar als de huur niet doorgaat?

Het kan natuurlijk gebeuren dat je geen huurder vindt, of om een andere reden afziet van de verhuur van jouw woning. Geen zorgen, de meeste verhuurmakelaars werken op basis van ‘no cure no pay’. Met andere woorden: gaat de verhuur van de woning niet door? Dan hoef je geen courtagekosten te betalen. Houd er wel rekening mee dat de makelaar extra kosten wel in rekening kan brengen.

Welke extra kosten heeft een verhuurmakelaar?

Niet elke verhuurmakelaar heeft dezelfde prijsstelling. Sommige makelaars brengen, naast een courtage extra kosten in rekening voor het plaatsen van de woning op bijvoorbeeld Pararius.nl of voor het financieel beheer. Andere kosten die een verhuurmakelaar in rekening kan brengen, zijn de kosten voor het inschakelen van derden, zoals juridische kosten of kosten voor een deurwaarder.

Meer informatie? Neem contact op

Wil je meer informatie over het werk en de courtage van een verhuurmakelaar of wil je weten wat de totale kosten voor het verhuren van een woning zijn? Neem gerust contact op met Stoit. Of maak een vrijblijvende afspraak met een professionele verhuurmakelaar van Stoit.

Terug naar overzicht

Gerelateerde artikelen