huis verhuren als vakantiewoning
Kenniscentrum Verhuur

Huis verhuren als vakantiewoning? Dit zijn alle regels!

Nederland is in trek bij toeristen. In sommige periodes is er in de grote steden nauwelijks een hotelkamer te boeken. En ook in de kleinere steden en dorpen wordt het steeds drukker. Toeristen wijken dan ook vaker uit naar particuliere woningen waar ze tijdens hun vakantie kunnen verblijven. Gouden tijden voor woningeigenaren dus. Maar, let op. Wil jij je huis verhuren als vakantiewoning? Dan moet je je aan een aantal regels houden. Welke dat zijn, lees je hier.

Huis verhuren als vakantiewoning, mag dat?

‘Kan ik mijn huis verhuren als vakantiewoning?’ Eén van de meest gestelde vragen die we bij Stoit krijgen. Niet zo gek: of je nu aan zee woont, in de grote stad of in een pittoresk dorp, je woning verhuren aan toeristen kan zeer lucratief zijn. Een (tweede) woning verhuren als vakantiewoning is in Nederland toegestaan, maar er zijn – naast regels – een aantal aandachtspunten. Rust er bijvoorbeeld een hypotheek op het huis dat je wilt verhuren? Dan moet je altijd toestemming vragen aan de hypotheekverstrekker.

Is je koophuis een appartement? Sommige VVE’s hebben vakantieverhuur in het regelement verboden. Het kan ook zijn dat de VVE melding van verhuur verlangt en/of de huurder vraagt voor het ondertekenen van de huisregels. Voor een appartement moet je naast de hypotheekvertrekker, dus ook navraag doen bij de Vereniging van Eigenaren (VvE).

Vakantiehuis verhuren wetgeving

Volgens de Rijksoverheid moet iedereen in Nederland zijn of haar huis kunnen verhuren aan toeristen, mits de verhuur niet voor overlast zorgt en deze niet ten koste gaat van woningzoekenden. De regels voor de verhuur van een vakantiewoning staan onder meer in de Wet Nieuwe Toeristische Verhuur van Woonruimte. Met deze wet is de Huisvestingswet 2014 gewijzigd voor de regulering van vakantieverhuur. Het is echter aan de gemeenten of ze gebruik maken van de nieuwe wet. Sinds 2022 reguleren sommige grote gemeenten korte termijn verhuur.

Heb je een vergunning nodig voor een vakantiewoning?

De regels voor vakantieverhuur zijn dus per gemeente verschillend. Een vakantiewoning is, evenals een hotelkamer en een short stay appartement, bedoeld voor tijdelijk verblijf waarbij de huurder zich niet inschrijft op het adres bij de gemeente. Een huis of appartement met bestemming woonruimte en bedoeld voor permanante bewoning kan ook tijdelijk verhuurd worden. In principe mag iedereen zijn koophuis verhuren. Wil jij je huis verhuren als vakantiewoning en vraag je je af of je een vergunning nodig hebt? Check dan bij de gemeente waarin je woont wat de regels zijn. In veel gevallen hoef je de woning alleen te registreren, maar er zijn gemeenten die een vergunning verplicht stellen.

Naast regels omtrent vergunningen, hanteren gemeenten verschillende regels voor het maximaal aantal nachten, de huurperiodes en de toeristenbelasting.

Verhuur vakantiewoning belasting

Houd bij de verhuur van je (vakantie)woning ook rekening met de fiscale regels. Huurinkomsten kunnen gevolgen hebben voor de belastingaangifte. De Belastingdienst maakt hierbij onderscheid tussen de verhuur van de koopwoning waarin je woont en de verhuur van een tweede (vakantie)woning.

Verhuur vakantiewoning in box 1 of 3?

Verhuur je zo nu en dan je eigen woning aan toeristen? Dan dien je 70% van je huurinkomsten op te geven in box 1. Verleen je aanvullende diensten, zoals maaltijden of schoonmaak, of verhuur je de vakantiewoning via een toeristische dienst? Dan worden de opbrengsten volledig belast. Het wordt dan namelijk gezien als inkomen uit arbeid.

Bij de verhuur van een vakantiehuis of tweede woning hoef je de huurinkomsten niet op te geven. Voor kleine ondernemers die een tweede huis willen verhuren, is er de Kleine Ondernemersregeling (KOR). Als je hiervoor in aanmerking komt, hoef je geen BTW te betalen op de verhuur. Je kan ook geen BTW terugvragen voor de kosten die je voor het vakantieverblijf maakt. Het hangt van verschillende factoren af of de KOR voor jou interessant is. Informeer je dus goed op voorhand.

Toeristenbelasting

Over de inkomsten uit vakantieverhuur moet je toeristenbelasting betalen. De toeristenbelasting moet je afdragen aan de gemeente. Het aantal overnachtingen uit je administratie deel je met de gemeente. De hoogte van de belasting is verschillend per gemeente. Omdat B&B verhuur en kort verblijf verhuur bewerkelijker is dan lange termijn verhuur kan het door de Belastingdienst gezien worden als inkomsten uit arbeid. In dat geval betaal je belasting over de huurinkomsten. Dit kun je voorkomen door de bemiddeling en het beheer geheel uit te besteden.

Hoeveel weken per jaar mag je je huis verhuren?

In sommige gevallen moet je naast inkomstenbelasting ook BTW afdragen. Dat is het geval wanneer de verhuur van je vakantiewoning in totaal langer duurt dan 140 dagen per jaar. Dat komt neer op 20 weken per jaar. De Belastingdienst beschouwt je dan als ondernemer, waardoor je 6% BTW moet betalen over de huurinkomsten.

Eigen huis verhuren als vakantiewoning? Let ook hierop

Ga jij je eigen huis verhuren als vakantiewoning? Let dan, naast de lokale wet- en regelgeving en de fiscale regels, ook op het volgende:

  • Voorwaarden inboedelverzekering: zijn jouw spullen ook verzekerd als je je huis tijdelijk verhuurt of moet je extra premie betalen?
  • Veiligheid: is jouw woning veilig genoeg, conform het bouwbesluit uit 2012? Denk aan de aanwezigheid van rookmelders, brandblussers en een vluchtplan. De gemeente kan een vakantiewoning op deze punten controleren.
  • Maximaal aantal huurders: je mag de woning aan niet meer dan vier mensen tegelijkertijd verhuren.
  • Maak duidelijke afspraken: Als hoofdbewoner van de woning ben je verantwoordelijk voor het gedrag van jouw gasten. Maak daarom van tevoren duidelijke afspraken om overlast te voorkomen. Bijvoorbeeld over het buiten zetten van afval. Licht ook de buren vooraf in en laat een telefoonnummer achter, zodat jijzelf of iemand namens jou kan ingrijpen.

Wat is het rendement van een vakantiewoning?

Bij een gemiddelde bezetting van 65% per jaar heb je als eigenaar ongeveer een rendement van 5%. Investeren in een vakantiehuis is een goede manier om extra vermogen op te bouwen. Je kunt geld verdienen door het huis te verhuren en de woning mogelijk met meerwaarde te verkopen. Het is wel belangrijk om de risico’s in de gaten te houden, bijvoorbeeld hoge onderhoudskosten of een verslechterende woningmarkt.

Verhuur van je vakantiewoning uitbesteden? Stoit helpt

Wil jij je eigen huis verhuren aan toeristen, maar heb je niet de tijd om alles zelf te regelen? Of ben je bang dat je iets vergeet te regelen? Je kunt de verhuur van je (vakantie)woning uitbesteden aan Stoit. Als verhuurmakelaar hebben we alle kennis en ervaring in huis om jouw huis zorgeloos te verhuren. Met name als je je huis vaak wil verhuren, is het verstandig om te werken met een makelaars kantoor. Weten wat de mogelijkheden zijn? Neem gerust contact met ons op.

Wil je je huis liever verhuren aan expats? Ook daar kunnen we je bij helpen.

Note: Wet- en regelgeving omtrent verhuur van woonruimte en vakantiewoningen is aan veranderingen onderhevig en kan per gemeente sterk verschillen. Doe je eigen onderzoek en informeer jezelf goed. Bovenstaand artikel is geschreven met de op dat moment voorhanden informatie en hieraan kunnen geen rechten ontleend worden.

Terug naar overzicht

Gerelateerde artikelen