Hoe maak ik mijn woning verhuurklaar?
Kenniscentrum Verhuur

Hoe maak ik mijn woning verhuurklaar?

De eerste indruk is belangrijk.  De basis van een goed verhuurklaar huis is netheid, ruimte en rust. Maak het huis daarom goed schoon en ruim op. Vooral de badkamer en de keuken zijn hierbij belangrijk. Zet niet teveel spullen op het aanrecht en leg slechts een paar handdoeken in de douche. Door de kamers relatief leeg te presenteren, wordt ruimte gecreëerd. Het is ook belangrijk om kleine reparaties te laten uitvoeren. Een loszittende deurkruk of een druppelende kraan geeft een onverzorgde indruk, waardoor de woning slecht onderhouden lijkt.

De badkamer en keuken

Als de badkamer en keuken niet goed onderhouden zijn, kan dat het idee geven dat dit ook geldt voor de rest van de woning. Maak goed schoon, verwijder roestplekken, controleer afvoerputjes, hang een fris douchegordijn op en vervang verweerde kitranden.

Stoffering (vloeren, verlichting en gordijnen)

 • In diverse landen waar potentiele huurders vandaan komen wordt vloerbedekking als onhygiënisch ervaren. Zij geven een voorkeur aan gladde vloeren zoals laminaat of tegels.
 • Monteert u bij alle lichtpunten (eenvoudige) plafonnières of spotjes.
 • Wat gordijnen of lamellen betreft is er geen specifieke voorkeur. Indien u kiest voor gordijnen dan is in de slaapvertrekken enkel vitrage niet voldoende. Huurders moeten de slaapkamers volledig kunnen blinderen.

Meubilering

Richt uw woning in als luxe ‘vakantiewoning’, inclusief handdoeken, beddengoed, apparatuur en een volledige keukeninrichting.

 • Controleer of alle benodigde inventaris aanwezig is volgens de inventarislijst.
 • Expats hebben een voorkeur voor een gaskookplaat en een grote koelkast met groot vriesvak. Bij de eventuele aanschaf kunt u hier rekening mee houden.
 • Verwijder fietsen, auto en andere materialen uit de berging of garage. Eventueel aanwezig tuingereedschap moet blijven staan.
 • Haal overbodige elektrische apparatuur, zoals bijvoorbeeld een tweede TV en een computer, weg.  Als deze in de verhuurperiode kapot gaan zou de huurder een reparatie of vervangend product kunnen eisen.

Onderhoud

 • Neem een onderhoudscontract voor de Cv-ketel en laat één maal per jaar een onderhoudsbeurt uitvoeren.
 • Indien er een haard aanwezig is, dient ook deze één maal per jaar geveegd te worden. Dit is vaak een vereiste van uw opstalverzekering.
 • Bij zeer grote percelen is het raadzaam om het groot onderhoud van de tuin te laten verzorgen door een tuinman. Het kleine onderhoud van de tuin is voor rekening van de huurder.

Energie, TV, telefoon, internet

Als woning compleet gemeubileerd aanbiedt, dan kunt u de energie op uw naam laten staan. U ontvangt naast de maandelijkse huurpenningen ook maandelijks een voorschot voor energie van de huurder. Aan het einde van de huurperiode volgt een afrekening op basis van de opgenomen meterstanden bij begin en einde van de huurperiode. Het is daarnaast standaard dat huizen een snelle internetverbinding hebben. Telefoonlijn(en) kunnen worden afgesloten.

Huismap

Leg een huismap aan (Engelstalig), met een voorblad, en alle gebruiksaanwijzingen van de in de woning aanwezige apparatuur:

 • Het aftappen van de buitenkraan;
 • Het bijvullen van de Cv-ketel en het telefoonnummer van de Cv-installateur;
 • De behandeling van de vloer te behandelen, en waar de huurder de reinigingsmiddelen kan kopen;
 • Het onderhoud van andere speciale materialen in huis;
 • Bij appartementen: de belangrijkste punten uit het huishoudelijk reglement van de VVE.

Sleutels

Wij ontvangen graag vier setjes sleutels van de woning. Deze sleutels bergen we veilig op via een gecodeerd label in onze sleutelkluis op kantoor. Bij verhuur worden drie sleutels afgegeven aan de huurder, een reservesleutel blijft bij ons op kantoor.

Post

Geef tijdig uw adreswijzigingen door en maak eventueel gebruik van de PostNL doorzendservice. U kunt uw huurder ook vragen de post door te sturen in door u reeds gefrankeerde enveloppen. Of de post wordt door u of een kennis bijvoorbeeld één maal per maand opgehaald.

Terug naar overzicht

Gerelateerde artikelen