Show filters

Verhuurmakelaar inhuren: waar moet ik op letten?

Verhuurmakelaar inhuren

De kogel is door de kerk: je gaat jouw woning verhuren en gaat een verhuurmakelaar inhuren. Slim, een goede makelaar bespaart je een hoop tijd en gedoe. Maar hoe herken je een goede verhuurmakelaar? Hoe weet je welke partij het beste bij je past en dat je niet te veel betaalt? Kortom: wil jij een verhuurmakelaar inhuren? Dan moet je hier op letten.

Ga voor een lokale verhuurmakelaar

Wil jij jouw huis verhuren via een makelaar? Ga dan voor een lokale verhuurmakelaar. Lokale makelaars kennen de regio en weten daardoor precies hoeveel jouw woning waard is en welke huurprijs marktconform is. Bovendien heeft een verhuurmakelaar uit de regio veel plaatselijke contacten die van pas kunnen komen en waardoor jouw woning sneller verhuurd wordt. Bijkomend voordeel: een lokale verhuurmakelaar is vaak goedkoper dan een landelijke partij.

Verhuurmakelaar met kennis en ervaring

Makelaardij is sinds 2001 een vrij beroep. Dat betekent dat iedereen zich makelaar kan noemen. Het aantal makelaars is de laatste jaren sterk gegroeid. Hierdoor kan het lastig zijn om het kaf van het koren te scheiden. Neem daarom de tijd om te onderzoeken of de verhuurmakelaar die je wilt inhuren, de juiste kennis en ervaring heeft. En, niet onbelangrijk, een groot netwerk. Hoe lang zit de makelaar al in het vak? Heeft hij of zij kennis van de lokale markt en de actuele wet- en regelgeving? En hoe zit het met de connecties in de omgeving? Een verhuurmakelaar met de juiste kennis, ervaring en een groot netwerk kan je veel tijd en ellende besparen.

Welke (extra) werkzaamheden verricht de verhuurmakelaar?

De meeste woningeigenaren huren een verhuurmakelaar in omdat ze ontzorgd willen worden. Wil of kun jij zelf weinig tijd en energie steken in de verhuur van jouw huis, appartement of studio? Kijk dan goed welke werkzaamheden de verhuurmakelaar verricht, naast het zoeken naar een geschikte verhuurder. De meeste verhuurmakelaars plaatsen advertenties, begeleiden bezichtigingen met kandidaat-huurders en stellen een huurcontract op. Daarnaast zijn er ook verhuurmakelaars die het financieel beheer en het technisch onderhoud van de woning afhandelen. Dit laatste kan handig zijn, wanneer je bijvoorbeeld zelf naar het buitenland gaat.

Tot slot: ga voor een match!

Zoveel mensen, zoveel wensen. Als huiseigenaar heb je vast al een goed beeld van jouw ideale huurder. De snelste manier om in contact te komen met deze huurder is de juiste verhuurmakelaar inhuren. Vind een verhuurmakelaar die aansluit op jouw wensen en die gespecialiseerd is in jouw doelgroep. Wil je jouw woning bijvoorbeeld tijdelijk gemeubileerd verhuren? Dan kan het interessant zijn om te verhuren aan expats. Een makelaar die connecties heeft met internationale bedrijven en daarnaast veel expats in het bestand heeft, is dan waarschijnlijk jouw beste match.

Meer weten?

Wil jij alle ins & outs van woningverhuur weten? Neem contact op voor meer informatie.