Toeristenbelasting afdracht bij Airbnb verhuur. En hoe te voorkomen?
Kenniscentrum Verhuur

Toeristenbelasting afdracht bij Airbnb verhuur. En hoe te voorkomen?

Verhuur van woningen of appartementen voor korte perioden via booking websites als Airbnb is de afgelopen jaren zeer populair geworden. Huiseigenaren die bijvoorbeeld voor een maand op vakantie zijn, kunnen via deze weg extra inkomsten genereren.

Bij hotelovernachtingen en verblijf in vakantiehuisjes is het gebruikelijk om toeristenbelasting af te dragen, maar de particuliere verhuurders zijn lange tijd buiten schot gebleven. Nu deze groep in de regio Eindhoven flink gegroeid is, wordt deze categorie verhuurders ook in kaart gebracht.

De gemeente Eindhoven heeft daarom een extern bureau ingeschakeld om alle verhuren te inventariseren en de verhuurders aan te schrijven.

Wie moet er toeristenbelasting afdragen?

Wanneer u een accommodatie aanbiedt waarin ’s nachts personen verblijven tegen een vergoeding en die niet staan ingeschreven in de Basisregistratie Personen van de gemeente Eindhoven bent u belastingplichtig.

Denk hierbij aan verblijf in pension, hotel, haven, groepsaccommodatie of in een particuliere verhuurde woning. Ook de huisvesting van buitenlandse werknemers die niet staan ingeschreven in de Basisregistratie Personen valt hieronder.

Onderzoek toeristenbelasting

De gemeente Eindhoven voert momenteel een onderzoek uit (september 2018) om in kaart te brengen welke accommodaties voor kort verblijf te huur worden aangeboden en of hier belasting verschuldigd is.  Verhuurder die belastingplichtig waren worden met terugwerkende kracht aangeslagen.

Onderzoek toeristenbelasting

Naheffing Airbnb toeristenbelasting

Voor veel Airbnb-verhuurders was het niet bekend dat ze de afgelopen jaren toeristenbelasting à €3,50 per persoon per nacht moesten betalen. Een naheffing over de afgelopen jaren kan flink oplopen. Een huiseigenaar die bijvoorbeeld de ruimte voor 150 nachten per jaar aan gemiddeld twee personen verhuurd heeft over de afgelopen vier jaar, kan een naheffingsaanslag tegemoet zien van €4200,-

Hoe voorkom ik toeristenbelasting bij verhuur van mijn huis of appartement?

Het betalen van toeristenbelasting kan voorkomen worden door uw woonruimte voor langere tijd te verhuren. Doordat er een daadwerkelijk huurcontract wordt afgesloten en omdat de huurder zich bij de gemeente inschrijft hoeft u geen toeristenbelasting te betalen. Per nacht verdient u mogelijk minder dan bij kortstondig verhuur via Airbnb, maar het biedt vele voordelen. Zo zijn er bij langdurig verhuur minder huurwisselingen, minder leegstand en minder handelingen voor de verhuurder. Daardoor kan uw rendement op jaarbasis zomaar hoger uitvallen!

Wij van Stoit groep verhuren huizen en appartement voor langere perioden van ten minste drie kalendermaanden, zowel gemeubelieerd als ongemeubelieerd. Wij vinden de geschikte huurder voor uw woonruimte en zijn gespecialiseerd in de verhuur aan expats. Deze internationale werknemers verblijven in Nederland om bijvoorbeeld voor een half jaar aan een project te werken.

De kans op uitloop is hierbij groot. In veel gevallen lopen de huren van gemeubileerde woonruimten voor één à twee jaar, soms langer. Als kandidaat huurders vooraf al weten dat zij voor langer dan twee jaar naar de regio Eindhoven komen dan is het de moeite om eigen meubilair mee te nemen of nieuw te kopen als het om een gestoffeerde woning gaat.

Zorgeloos beheer uitbesteed

Naast het plaatsen van een huurder en het rondmaken van de huurovereenkomst neemt Stoit groep, ook tijdens de huur, de zorgen van de verhuurders uit handen.

Check-ins en Check-outs worden ook verzorgd door Stoit Groep. Tevens kunnen op aanvraag tusseninspecties uitgevoerd worden. Maandelijkse facturatie aan bedrijven en het debiteurenbeheer van de huurgelden hebben wij onder controle.

Ook kan de huurder met zijn of haar vragen altijd terecht bij onze service desk die zeven dagen per week bereikbaar is.  Aan het einde van de huurperiode vindt altijd een grondige eindschoonmaak plaats zodat ook de opvolgende huurder is een nette woning aankomst.

Onbezorgd uw woning verhuren?  Neem direct contact op. Wij informeren u vrijblijvend over de kansen.

Neem contact met ons op

Terug naar overzicht

Gerelateerde artikelen