Waar moet ik aan denken als ik mijn koopwoning wil verhuren?
Kenniscentrum Verhuur

Waar moet ik aan denken als ik mijn koopwoning wil verhuren?

Wanneer de verkoop van uw woning niet wil vlotten en uw nieuwe huis al is aangekocht, kunt u overwegen om uw koopwoning te gaan verhuren. Dit kan financieel gezien aantrekkelijk zijn én de woning is voorzien van sociale controle. Maar hoe zit het dan met het verkoopproces vraagt u zich vast af? Verhuren op basis van de leegstandswet is in dit geval een optie. U kunt uw woning namelijk nog in de verkoop houden en in de tussentijd ontvangt u huurinkomsten. Wij vertellen u graag alles over de leegstandswet voor de verhuur van uw koopwoning.

Waar moet ik aan denken als ik mijn koopwoning wil verhuren

Uw koopwoning verhuren

Om uw koopwoning te kunnen verhuren terwijl het nog te koop staat, heeft u een leegstandsvergunning nodig. Deze vergunning maakt het mogelijk uw woning of appartement tijdelijk te verhuren volgens de Leegstandswet.  Een voordeel van deze wet is dat een groot deel van de huurbescherming uit het Burgerlijk Wetboek niet van toepassing is. Zo kunt u namelijk bij verkoop van de woning de huurovereenkomst die u aangaat met een huurder opzeggen. Er geldt dan wel een wettelijke opzegtermijn van 3 maanden.

De voorwaarden voor het verhuren van uw woning op basis van de Leegstandswet

Om uw koopwoning te kunnen verhuren op basis van de leegstandswet, gelden een aantal voorwaarden. Zo dient de woning uiteraard te koop te staan en er mag niemand ingeschreven staan op het adres. Daarnaast is één van de volgende situaties van toepassing om een leegstandsvergunning voor vijf jaar te krijgen:

  • De woning is nog nooit bewoond geweest omdat het een nieuwbouwwoning is;
  • De woning is geheel of grotendeels door de eigenaar bewoond in de twaalf maanden voordat de woning leeg kwam te staan;
  • In de tien jaar voordat de woning leeg kwam te staan is de woning slechts drie jaar (geheel of gedeeltelijk) verhuurd geweest.

Indien aan één van deze drie voorwaarden wordt voldaan, kan een leegstandsvergunning voor vijf jaar aangevraagd worden. Staat de woning te koop, maar is één van deze situaties niet van toepassing, dan kan er een leegstandsvergunning worden aangevraagd voor maximaal twee jaar. U kunt dan telkens voor één jaar verlengen. In totaal kan de vergunning voor maximaal vijf jaar verleend worden.

Het huurcontract voor verhuren op basis van de Leegstandswet

Huurcontract

Wanneer u ervoor kiest om uw koopwoning te gaan verhuren, zal uw verhuurmakelaar u adviseren over de geschikte huurprijs en de gewenste status van oplevering. Daarna zal er een fotoshoot plaatsvinden en wordt uw woning uitgebreid online gepresenteerd. Wanneer er een potentiële kandidaat is gevonden, zal er een bezichtiging plaatsvinden bij uw koopwoning.  Wil de kandidaat de woning gaan huren? Goed nieuws! Dan kan het huurcontract opgemaakt worden! Gelukkig voor u neemt Stoit deze administratieve rompslomp uit handen. Wilt u namelijk verhuren op basis van de Leegstandswet, dan dient er ook in het contract clausules worden opgenomen zodat ook het juridische aspect klopt.

Wat kost een leegstandsvergunning en hoe vraagt u deze aan?

Uw koopwoning verhuren op basis van de Leegstandswet kan alleen met een leegstandsvergunning. Deze kunt u aanvragen bij de gemeente met een aanvraagformulier en een bewijs dat de woning te koop staat en voldoende vindbaar is voor geïnteresseerden. De kosten van deze vergunning variëren per gemeente en liggen tussen de € 30,- en € 150,-.  Wanneer u uw koopwoning gaat verhuren, dan heeft u dit bedrag (afhankelijk van de huurprijs) snel terugverdiend!

Wat is het nadeel van het verhuren op basis van de Leegstandswet?

Voor u als verhuurder kan het verhuren van uw koopwoning op basis van de Leegstandswet aantrekkelijk zijn. Echter, de kans om snel een huurder te vinden is lager wanneer er diverse clausules in het huurcontract opgenomen dienen te worden.  Een deel van de huurders laat een huurwoning met leegstandsclausule links liggen. Ook grote bedrijven en de expats kiezen vaak eerder voor een woning zonder opzegclausule voor de verhuurder. Zij willen rustig kunnen wonen in de periode dat ze in Nederland werken en wonen. Het is wel zo dat bij deze groep huurders het huren altijd een tijdelijk karakter heeft.

Wij adviseren u graag over de verhuurbaarheid van uw koopwoning! Neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar overzicht

Gerelateerde artikelen