Kenniscentrum Verhuur

Huis gemeubileerd of gestoffeerd verhuren? De voor- en nadelen

Tegenwoordig is het merendeel van de huurders op zoek naar een gemeubileerde en/of gestoffeerde woning. Door je woning gemeubileerd of gestoffeerd te verhuren, spreek je een bredere doelgroep aan en kun je een hogere huurprijs hanteren. Maar wat is gemeubileerd of gestoffeerd verhuren precies? En wat zijn de voor- en nadelen? In deze blog vertellen we er alles over.

Wat houdt gemeubileerd verhuren in?

Wanneer een woning gemeubileerd verhuurd wordt, wil dat zeggen dat alle woonvoorzieningen in de woning aanwezig zijn. Daarbij hoort al het inventaris zoals meubels, dekbedden + overtrekken, servies en pannen. Kortom, een woning waarbij je alleen je eigen spullen nog hoeft mee te nemen en zo kan intrekken. Dit kan een financieel voordeel voor de huurder zijn, omdat deze dan geen grote uitgaves hoeft te doen bij het betrekken van de woning.

Gemeubileerd verhuren regels

Wanneer je een woning gemeubileerd verhuurd, moet deze beschikken over enkele vaste eigenschappen:

 • Zo hoort de woning te beschikken over vloerbedekking en raambekleding.
 • Ook de verlichting moet geregeld zijn.
 • Alle keuken inventaris moet aanwezig zijn. Dit is inclusief servies, pannen en bestek.
 • Een wasmachine.
 • TV en radio.
 • Bedden en linnengoed zijn bij gemeubileerd verhuur een vereiste.
 • Handdoeken.
 • Stofzuiger.
 • Alle overige meubels, zoals bank, kasten en tafels.

Checklist gemeubileerd verhuren

Bij gemeubileerd verhuren hoort de woning zo compleet te zijn, dat de huurder gelijk kan intrekken. Bekijk onze checklist voor gemeubileerd verhuren voor een geheel overzicht van het inventaris om niets te missen.

Wat is gestoffeerd verhuren?

Een gestoffeerde woning is een woning die alleen is voorzien van de basisvoorzieningen. Bij een gestoffeerde woning zorgt de huurder zelf voor alle inventaris en meubels.

Gestoffeerd verhuren regels

Een gestoffeerde woning moet natuurlijk ook aan een aantal regels voldoen. Deze woning moet namelijk voldoen aan de volgende basisvoorzieningen:

 • De vloer. Dit mag vloerbedekking zijn, maar ook een parket, vinylvloer, laminaatvloer of tegels.
 • Net afgewerkte muren.
 • Gordijnen of rolgordijnen. Daarnaast is zonwering is optioneel, maar geen vereiste.
 • Verlichting.
 • Keukenapparatuur. De keuken dient ten minste een koelkast, oven/magnetron, kookplaat en afzuiging te hebben.

Verschil gestoffeerd en gemeubileerd

Het verschil tussen gestoffeerd en gemeubileerd is dat bij gestoffeerd alleen de basisvoorzieningen aanwezig zijn. Bij gemeubileerde huur is al het inventaris aanwezig, waardoor de huurder meteen kan intrekken en weer kan vertrekken. Hij hoeft alleen zijn persoonlijke spullen mee te nemen.

Voor- en nadelen van gemeubileerd of gestoffeerd verhuren

Met een gemeubileerde woning, richt je je op een specifieke doelgroep, vaak zijn dit huurders in het hogere segment. Zo kun je je huis gemakkelijk verhuren aan expats. Expats zijn met name op zoek naar gemeubileerde of gestoffeerde woningen, zodat ze gelijk kunnen intrekken.

Een gemeubileerde woning levert maandelijks vaak meer geld op dan het verhuren van een gestoffeerde woning. Op dit moment ligt dit rond de €250,- per maand extra. Een nadeel van gemeubileerd verhuur is dat je in de eerste instantie natuurlijk zelf meer geld kwijt bent dan bij het verhuren van een gestoffeerde woning. Houd er ook rekening mee dat wanneer je de woning gemeubileerd verhuurd, je extra kosten hebt met de afschrijving op de inventaris en bij vervangen van je inventaris. Matrassen en linnengoed wordt doorgaans net als bij hotels en vakantiehuisjes om de 2 á 3 jaar vervangen. Ook keukenspullen en meubilair dient na een aantal jaren gebruik vervangen te worden.

Huis gemeubileerd verhuren tips

Ben je overtuigd om je huis gemeubileerd te gaan verhuren? Denk dan aan de volgende tips:

 1. De sfeer die een woning uitstraalt is heel belangrijk, vooral wanneer je een doelgroep uit een hoger segment wil aanspreken. Kies daarom voor moderne meubels. Dit oog het meest aantrekkelijk, waardoor de doelgroep eerder voor jouw woning zal kiezen.
 2. Daarnaast kun je het beste kiezen voor makkelijk te vervangen artikelen voor bijvoorbeeld het keuken inventaris en het linnengoed. Dit dient regelmatig vervangen te worden bij slijtage of kapotgaan.
 3. Probeer alles simpel te houden in de woning, want smaken kunnen verschillen. Een schoon huis is dat technisch goed in orde is, is wel het belangrijkst.
 4. Bij zowel gestoffeerd huren als gemeubileerd huren heeft de huurder recht op huurbescherming. Houd daar rekening mee in het contract.

Je huis verhuren via Stoit Groep

Bij Stoit Groep heb je de mogelijkheid om je woning gemeubileerd of gestoffeerd te verhuren. Wanneer je interesse hebt in het verhuren van je woning kun je altijd contact met ons opnemen en plannen wij samen met je een vrijblijvend opnamegesprek in.

Terug naar overzicht

Gerelateerde artikelen