Huurprijzen Eindhoven stijgen het hardst
Kenniscentrum Huur

Huurprijzen Eindhoven stijgen het hardst

De huurprijzen in Nederland nemen toe. Vooral in Eindhoven stijgen de prijzen snel. In de lichtstad is de huurprijs het afgelopen jaar met maar liefst 9,7% toegenomen. Dat is flink meer dan in andere grote steden als Amsterdam en Den Haag.

Voor dit onderzoek naar de huurmarkt in Nederland zijn de gemiddelde huurprijzen van het eerste kwartaal van 2018 vergeleken met die van het eerste kwartaal van 2019.  

Huurprijzen Eindhoven stijgen met 9,7%

Volgens een schatting van het CBS groeide de Nederlandse bevolking in 2018 met 104 duizend inwoners. Mede door het toenemend aantal huishoudens is er sprake van een krapte op de huurwoningmarkt. Verhuurders kunnen hogere prijzen vragen, wat terug te zien is in de cijfers. Hoewel de landelijk gemiddelde huurprijs gestegen is met 4,9%, is de huurprijs in Eindhoven met maar liefst 9,7% toegenomen. Eindhoven steekt ver boven de landelijke huurprijsstijging uit.

Met een stijging van 8,6% komt Rotterdam het dichtst in de buurt bij Eindhoven. Verder is de huurprijs in Utrecht het afgelopen jaar gestegen met 7,6% en in Den Haag met 4,7%. In Amsterdam stegen de huurprijzen met slechts 3,6%.

Huurprijzen stijgen het hardst

Huurprijs Eindhoven komt in de buurt van randstad

Met de forse stijging komen de huurprijzen van Eindhoven dichter bij die van de randstad te liggen. Buiten de randstad is Eindhoven inmiddels al een van de duurdere steden om een woning te huren. In deze stad is de krapte op de huurmarkt dan ook groot.

Eindhoven blijft echter nog steeds een van de goedkoopste steden als het om huurprijs per vierkante meter gaat. Met een vierkantemeterprijs van € 14,94 ligt de Brabantse stad onder het Nederlandse gemiddelde van € 16,33. Ondanks de toenemende huurprijzen is huren in Eindhoven dus nog altijd goedkoper dan in de randsteden.

Amsterdam is nog steeds het duurst: met € 23,28 per vierkante meter zit onze hoofdstad ver boven de gemiddelde landelijke huurprijs. In vergelijking met Eindhoven is de vierkantemeterprijs in Amsterdam zelfs € 8,34 hoger. Op de tweede plek komt Utrecht met een huurprijs van € 17,27 per vierkante meter. Daarop volgen Rotterdam met € 16,29 en Den Haag met € 15,96 per vierkante meter.

De oorzaak van de hogere huurprijzen

De huurprijsstijging wordt veroorzaakt door de toenemende vraag naar huurwoningen. Doordat de vraag harder is gestegen dan het aanbod is er een schaarste ontstaan op de huurmarkt, waar verhuurders slim op inspelen.

Arnoud Snoeijer, general manager bij Stoit Groep in Eindhoven, merkt dat het toenemende aantal woningzoekers niet meer alleen uit Nederlanders, maar ook uit veel expats bestaat. Met name in Eindhoven en omliggende plaatsen neemt het aantal expats fors toe. Zij komen naar de technologiestad voor werk of onderwijs aan de Technische Universiteit.

Deze groep huurders zoekt op korte termijn een verblijf en is daardoor vaak sneller bereid om wat meer te betalen voor een woning.

Expats zoeken voornamelijk naar gestoffeerde en gemeubileerde huurwoningen. Voor gemeubileerde woningen ligt de gemiddelde huurprijs momenteel op € 18,87. Een gestoffeerde woning heeft een gemiddelde huurprijs van € 15,30 per vierkante meter. Een kale woning huren kan ook. Dan betaalt de huurder gemiddeld een vierkante meter prijs van € 11,50.

Omliggende gebieden van steden steeds populairder

Door de hoge huurprijzen in de grote steden worden ook de omliggende dorpen steeds interessanter. Huurders trekken uit de stad op zoek naar goedkopere opties. Wanneer huurders een groter huis, meer luxe of andere faciliteiten kunnen krijgen voor dezelfde prijs, dan is wat extra reistijd ineens geen probleem meer. De toenemende vraag naar woningen in randgemeenten zorgt ook hier voor een huurprijsstijging.

In de makelaardij is dit ook goed te merken. Snoeijer geeft aan dat met name omliggende dorpen rondom Eindhoven zoals Veldhoven, Nuenen, Waalre en Son steeds populairder worden voor huurders. Maar ook een stad als Helmond, en dan met name de wijk Brandevoort, is een plaats waar huurders graag willen wonen.

Toekomstplannen huizenmarkt

De schaarste op de woningmarkt staat bovenaan de politieke agenda. Zo blijkt uit afspraken van Het Rijk, Het Stedelijk Gebied Eindhoven en de provincie. Vóór 2024 worden er maar liefst 27.000 nieuwe woningen in Eindhoven gebouwd. In Noord-Brabant staan er voor 2030 zo’n 128.000 nieuwe huizen op de planning.

Dit zijn mooie plannen om de grote vraag naar woonruimte op te lossen, maar of het genoeg zal zijn voor een snel groeiende stad als Eindhoven zal moeten blijken.

Terug naar overzicht

Gerelateerde artikelen