Maak je huurwoning brandveilig met deze tips
Kenniscentrum Verhuur

Maak je huurwoning brandveilig met deze tips

Voordat je je woning aan expats kunt verhuren, is het belangrijk dat alles op orde is. Als verhuurder dien jij er voor te zorgen dat de huurders je woning op een veilige wijze kunnen gebruiken. Stel dat er brand uitbreekt in het huis wat jij verhuurd hebt en het blijkt dat je huis niet brandveilig was. Behalve dat je niet moet denken aan het drama en het letsel, kan bij nalatigheid de verantwoordelijkheid bij de huiseigenaar worden neergelegd. Dit is natuurlijk een uitzonderlijke situatie, maar het kan gebeuren. Voorkomen is beter dan genezen. Om je daar een beetje bij te helpen hebben we in deze blog een paar tips op een rijtje gezet.

Richt je huis veilig in

Veel mensen denken dat een brand in huis hen nooit zal overkomen, echter komen er nog steeds veel meldingen binnen over brand in huis, wat soms leidt tot nare gevolgen. De eerste stap die je zelf kan ondernemen is meteen een simpele en hoeft niet veel tijd te kosten. Houd met het inrichten van je huis rekening met voldoende vrije ruimte tussen meubels zodat bewoners zich makkelijk kunnen bewegen door het huis. Mocht er dan ooit brand uitbreken, dan kunnen zij makkelijk weg komen zonder last te hebben van obstakels. De seconden die hiermee gewonnen worden, kunnen uiteindelijk van levensbelang zijn.

Schaf de benodigde materialen aan

Schaf rookmelders aan, deze zijn een must om in huis te hebben. Zorg ervoor dat je in elke kamer in het huis en ook in de vluchtroutes een rookmelder plaatst, dus zeker ook in de slaapkamer! De rookmelders zorgen ervoor dat wanneer er te veel rook waargenomen wordt, een ‘alarm’ afgaat waardoor aanwezigen direct weten dat er iets niet goed is. De rook is eigenlijk nog gevaarlijker dan het vuur zelf, vooral ‘s nachts. Wij mensen ruiken niets tijdens het slapen, alleen het gehoor werkt. Rookmelders geven je dan de extra tijd om jezelf in veiligheid te brengen. Zorg ook dat er een grote brandblusser op een centrale plek in het huis aanwezig is, en dat deze regelmatig gecontroleerd wordt.

Een brandveilige schoorsteen

Mocht jouw huis voorzien zijn van een schoorsteen, dan is het belangrijk dat je deze zeker niet over het hoofd ziet. Een schoorsteenbrand ontstaat doordat het schoorsteenkanaal vuil of verstopt is. Wanneer je in een kachel of open haard olie, kolen of hout stookt dan komen er onverbrandbare deeltjes in het schoorsteenkanaal terecht. Vervolgens vervormt dit zich tot een teerachtige en zeer brandbare laag. Ook kan het zijn dat wanneer een schoorsteen langere tijd niet gebruikt is, er een vogelnest in of op gebouwd is. Laat je schoorsteen daarom op tijd vegen door een schoorsteenveger, zodat deze ook brandveilig blijft. Controleer jaarlijks of dit nodig is.

Huishoudelijke apparaten

Wasmachines, vaatwassers en wasdrogers zijn erg fijne apparaten die je veel werk besparen. Je vindt deze apparaten in bijna elk huis. Deze machines kunnen ook brand veroorzaken. Bij het gebruik van een wasdroger hoopt zich stof op, dit gebeurt niet alleen in de pluizenfilter maar ook in andere delen van de machine. In combinatie met de warmte kan dit stof ontbranden. Bij vaatwassers en wasdrogers zit het gevaar in de verwarmingselementen, wanneer er kortsluiting ontstaat in een van deze elementen kan dat voor brand zorgen. Let dus op dat je deze apparaten goed onderhoudt, om de risico’s zo klein mogelijk te houden. Staat de wasdroger op zolder? Zorg dan dat ook daar een rookmelder geplaatst is.

Brandveilig voor verhuur

Hoe beter de woning afgewerkt en uitgerust is, hoe beter de verhuurkansen en prijs zullen zijn. Brandveilig maken hoort ook bij het verhuurklaar maken van de woning. Bovenstaande tips helpen hierbij. Wilt u uw woning gaan verhuren? Lees meer over het tijdelijk verhuren van uw huis of neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Neem contact met ons op

Terug naar overzicht

Gerelateerde artikelen