Een geërfd huis verhuren of verkopen
Kenniscentrum Verhuur

Een geërfd huis verhuren of verkopen? Dit zijn de mogelijkheden!

Een stapel oude boeken, een smak geld of een bank die stiekem niemand mooi vindt.

Wanneer iemand komt te overlijden blijft er vaak een erfenis over om te verdelen. Maar wat als die erfenis ook uit een koophuis bestaat?

Wanneer jij niet zelf in het geërfde huis wilt wonen, kun je het huis verkopen of verhuren.

In deze blog nemen we je mee langs de mogelijkheden. Aan beide opties zitten namelijk nogal wat (financiële) haken en ogen.

Een afbetaald huis erven of met een restschuld

Oké: laten we het eerst even over het financiële stuk hebben. Om te beginnen zijn er drie manieren om een erfenis te aanvaarden.

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de erfenis zuiver te aanvaarden. In dat geval ben je ook verantwoordelijk voor eventuele schulden.

Daarnaast kun je een erfenis beneficiair aanvaarden. Dan aanvaard je de nalatenschap, maar hoef je eventuele schulden niet uit eigen zak te betalen.

Ten slotte is het ook mogelijk om de erfenis te verwerpen. Je krijgt dan niks. Niet de lusten, noch de lasten.

Volgens notaris.nl is het in het geval van een restschuld verstandig om de erfenis beneficiair te aanvaarden, zodat je niet met schuld blijft zitten wanneer het huis bij verkoop minder waard is dan de openstaande lening.

De aangifte erfbelasting, hoe zit dat?

Wanneer je een woning erft, betaal je erfbelasting. De hoogte van deze belasting is afhankelijk van de waarde van het huis en jouw relatie met de overledene.

Om de waarde van de woning te bepalen, kun je een onafhankelijke taxatie uit laten voeren.

Erf je het huis van je partner? Dan ben je – volgens de Belastingdienst – voor €661.328 vrijgesteld. Als kind betaal je over de eerste €20.946 geen belasting.

Deze cijfers gelden voor het jaar 2020.

Overige belasting bij een geërfd huis

Wanneer je besluit om zelf niet in het huis te gaan wonen, en het dus gaat verhuren of verkopen, valt het vermogen in box 3.

Je moet in dat geval vermogensbelasting betalen over het saldo van de waarde van de woning én de hypotheekschuld.

Ook wanneer je het huis verhuurt, komt het huis in box 3 terecht. Je mag de hypotheekrente niet aftrekken, maar je hoeft de verhuuropbrengsten ook niet op te geven.

Een geërfd huis verhuren of verkopen?

Twijfel je nog of je jouw geërfde huis het beste kunt verhuren of verkopen? Dan helpen wij je graag met die keuze door het een en ander op een rijtje te zetten.

Bekijk hieronder ons advies:

Verkoop een geërfd huis binnen 8 maanden na overlijden

In de aangifte erfbelasting mag je kiezen tussen de WOZ-peildatum van het lopende of het nieuwe jaar. Deze aangifte moet binnen acht maanden na overlijden binnen zijn bij de Belastingdienst.

Ga je het geërfde huis verkopen? Notaris.nl raadt aan dit binnen die 8 maanden te doen. Anders betaal je belasting over een bedrag dat niet eens op je rekening staat. Dit wordt gezien als vermogen en dat heeft weer gevolgen voor jouw recht op bepaalde toeslagen.

Meer tijd nodig? Overweeg (tijdelijke) verhuur

Ben je bang dat het niet gaat lukken om je woning binnen acht maanden te verkopen? Overweeg dan om je woning te verhuren.

Zo komt er iedere maand geld binnen, waarmee je bijvoorbeeld ook kosten als verzekeringen en onroerend goed belasting  gemakkelijk kunt blijven betalen. Ook gaat de staat van de woning niet achteruit omdat het leeg staat. De huurder verzorgt het klein onderhoud van het huis, en het onderhoud van de tuin.

Als je woning gedurende de verhuur nog in de verkoop blijft, kun je het huis verhuren met een leegstandwetvergunning. Ook zijn er mogelijkheden om de woning tijdelijk te verhuren waarbij de huurder niet tot in lengte van dagen in huis kan blijven wonen.

Pas op met het verhuren van een geërfd huis

Staat er nog een hypotheek op het geërfde huis? Dan zul je de bank moeten informeren en vragen om toestemming. Zodra dit gelukt is, kun je op zoek naar een geschikte huurder.

Let wel, huurders hebben in Nederland veel rechten. Het is daarom van belang bij de verschillende vormen van verhuur de juiste passende huurovereenkomst te gebruiken, waarbij de rechten van jou als verhuurder óók goed vast liggen.

Als verhuurbedrijf kan Stoit ondersteuning bieden met advies en het zoeken van een geschikte huurder. Ook kunnen we het onroerend goed compleet voor je beheren.

Meer weten? Neem contact op!

Bronnen

Stoit Groep schrijft artikelen om zowel huurders als verhuurders te voorzien van de juiste informatie, maar dan in begrijpelijke taal. De informatie uit dit artikel is gebaseerd op input vanuit de Rijksoverheid en Belastingdienst, op 24 augustus 2020.

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/erfbelasting/erfbelasting

Terug naar overzicht

Gerelateerde artikelen