Een woning huren met welke kosten dien je rekening te houden naast de huurprijs?
Kenniscentrum Huur

Een woning huren: met welke kosten dien je rekening houden naast de huurprijs?

Je gaat een huis huren omdat je bent aangenomen voor een leuke baan bij een van de bedrijven in de regio Eindhoven, Tilburg of Den Bosch. Of je bent op zoek naar een nieuwe uitdaging en wilt graag alvast in de buurt gaan wonen. Je hebt ervoor gekozen een huis te huren in plaats van te kopen. Welke bijkomende kosten mag je verwachten naast de huurprijs?

Verhuizen

Bij verhuizen komen natuurlijk de kosten van het verhuisbedrijf kijken. Huur je een gestoffeerde woning, dan moet je rekening houden met de aanschaf van meubelen. Voor full service verhuisbedrijf kunt u bijvoorbeeld terecht bij Gebr. Van den Eijnden Euromovers.

Kiest u voor basis en goedkoop? Dan kunnen de mannen van studentmovers.nl u helpen met de klus.

Huur je gemeubileerd? Dan kun je direct beginnen met wonen.  Bij een gemeubileerde woning zijn de basismeubels als bedden, tafels, stoelen et cetera aanwezig. Maar het gaat verder: zelfs borden, bestek, handdoeken en beddengoed zijn voorzien.

Je kunt dus met je reiskoffer de woning betreden en starten met wonen!

Servicekosten

De totale huurprijs is opgebouwd uit een aantal onderdelen. Dit is de kale huurprijs, een bedrag voor stoffering en/of meubilering en bij appartementen ook een bedrag voor de servicekosten. Deze kosten zitten in vrijwel alle situaties bij de gestoffeerde en ook de gemeubileerde huurwoningen in de huurprijs.

De verhuurder betaalt aan de vereniging van eigenaren maandelijks een bedrag voor de servicekosten. Alle eigenaren van appartementen in het gebouw betalen hieraan mee. Van dit geld worden posten betaald als: de huismeester, tuinonderhoud, liftonderhoud, schoonmaak van de centrale ruimtes, glasbewassing, schilderwerk aan het gebouw enzovoort.

Een deel van deze totale servicekosten wordt in de huurprijs aan de huurder doorberekend. Dit is het deel van de kosten die met het gebruik te maken hebben.

Water, elektriciteit, gas of stadsverwarming

Bij gemeubileerde woningen, worden de contracten voor gas, water en elektriciteit door de verhuurder of beheerder geregeld en betaal je als huurder een voorschot per maand, bovenop de huurpenningen.

Bij gestoffeerde panden regelt de huurder meestal zelf de contracten voor gas, water en elektriciteit. De makelaar werkt samen met een intermediair die goed kan adviseren over wat het beste contract voor de huurder is.

Twee bekende intermediars zijn Partner Pete en Easy nuts.

Voor gas, water en elektriciteit wordt in de meeste gevallen een voorschotbedrag in rekening gebracht. Maandelijks betaald de huurder hetzelfde bedrag voor gas, water en elektriciteit. Eén keer per jaar en aan het einde van de huurperiode, wordt berekend wat er werkelijk verbruikt is geweest. Het verschil wordt verrekend.

In enkele gevallen wordt een vast bedrag voor gas, water en elektriciteit in rekening gebracht. Dit wordt gedaan wanneer het niet mogelijk is een nacalculatie uit te voeren wat regelmatig voorkomt bij oude flatgebouwen met blokverwerming.

TV en Internet

Bij de contracten voor Tv en Internet werkt het ongeveer hetzelfde als bij de contracten voor gas, water en elektriciteit. Bij gemeubileerde panden blijft dit op naam van de verhuurder of beheerder, bij gestoffeerde panden op naam van de huurder. Een enkele uitzondering daargelaten.

Gemeentelijke belastingen

Elke gemeente kent gemeentelijke belastingen die aan de bewoner van een woning berekend worden. Meestal zijn dit rioolheffing en afvalstoffenheffing.

Hoe de gemeente omgaat met de gemeentelijke belastingen verschilt per gemeente. Deze worden in de regel aan de bewoner berekend en worden gecalculeerd vanaf de ingangsdatum van bewoning tot het einde van het jaar en daarna per jaar. Wanneer de huurder de woning eerder verlaat dan het einde van het jaar en zich uitschrijft, dan wordt door de gemeente berekend hoeveel betaald is voor de periode waarin de bewoner geen bewoner meer is, en dit gerestitueerd.

Er zijn echter ook gemeentes die de nota aan de verhuurder richten. Het is niet bij elke gemeente hetzelfde. Het is wel belangrijk te weten dat de kosten door de bewoner betaald dienen te worden.

De gemeentelijke belastingen zijn op de website van de gemeente waar u gaat wonen terug te vinden.

Inboedelverzekering

Wil je zeker weten dat wanneer er iets gebeurd met de woning, zoals bijvoorbeeld een inbraak of brand, je geld hebt om nieuwe spullen te kopen? Dan is het verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten.

De kosten van de inboedelverzekering zijn afhankelijk van de waarde van je de inboedel. Ook als je gemeubileerd huurt is het sterk aan te om een inboedelverzekering af te sluiten voor je eigen meegebrachte spullen waaronder je kleding, notebook, telefoon, camera en sieraden.

De opstalverzekering voor dekking van schade aan de woning hoeft een huurder niet af te sluiten. De verhuurder regelt dit.

Klaar om te gaan wonen!

Heb je rekening gehouden met bovenstaande kosten? Dan ben je helemaal klaar om te gaan huren. Veel succes met het vinden van de juiste huurwoning!

Terug naar overzicht

Gerelateerde artikelen