Rookmelder verplicht per 1 juli 2022
Kenniscentrum Huur

Rookmelders verplicht per 1 juli 2022

Veel woningen in Nederland zijn al voorzien van rookmelders. Vanaf 1 juli 2022 moet iedere woning in Nederland voorzien zijn van rookmelders. Dit gold al langer voor nieuwbouwwoningen, maar rookmelders zijn nu ook verplicht voor bestaande bouw. De overheid wil met deze maatregel het aantal gewonden en doden door brand flink verlagen.

Waar moeten rookmelders hangen?

Op elke woonverdieping in een huis dient een rookmelder geïnstalleerd te zijn. Ook in elke besloten ruimte waar een vluchtroute doorheen loop. Dit is in het bouwbesluit vastgelegd.

Wie is er verantwoordelijk voor rookmelders in een huurhuis?

Huur of verhuur je een huis? Ook in een huurwoning zijn rookmelders verplicht. De verhuurder is verantwoordelijk voor het ophangen van rookmelders. Huurder en verhuurder zijn samen verantwoordelijk voor het vervangen van batterijen. Het is verstandig om in de huurovereenkomst vast te leggen wie dit dient te doen. Verhuurders die ervoor kiezen geen of onvoldoende rookmelders op te hangen riskeren een boete van de gemeente. Daarnaast kan een verzekeraar besluiten niet uit te keren na brand in een huis zonder of met te weinig rookmelders.

Wat wordt verstaan onder een vluchtroute?

Het Bouwbesluit vermeld dat er een rookmelder moet hangen in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt. “Een vluchtroute is de loopafstand van een verblijfsruimte tot aan een uitgang van de woning.”

In bijna alle woningen maken de overloop, de gang en de hal onderdeel uit van de luchtroute. Kom je bijvoorbeeld ook door de bijkeuken op je weg naar buiten? Dan moet hier ook een rookmelder hangen. Bedraagt de vluchtroute meer dan 20 meter. Dan moeten er meerdere rookmelders op dit traject hangen.

De beste locaties voor een rookmelder:

  • Op iedere verdieping (verplicht)
  • In de hal, gang of op de overloop (verplicht)
  • In de woonkamer
  • In iedere slaapkamer
  • De wasruimte
  • In ruimte waar elektrische apparaten opgeladen worden.

Waar hang je geen rookmelders op?

  • In de keuken
  • Bij warme plekken zoals radiatoren en verwarmingsbuizen
  • Op plekken waar een sterke luchtstroming is.

Koppel de rookmelders

In de meeste huizen zullen meerdere rookmelders gehangen moeten worden. Het is aan te raden deze draadloos te verbinden. Wanneer één rookmelder rook detecteert, zullen ze allemaal afgaan. Hierdoor is de kans dat iedereen veilig weg komt stukken groter. Je kunt er zelfs voor kiezen om die van de buren te koppelen.

Rookmelder op batterijen of netstroom

Het beste is een rookmelder te kiezen die aangesloten kan worden op netstroom. Hier kun je namelijk niet vergeten de batterij te vervangen. Deze exemplaren hebben echter wel een batterij zodat ze ook werken als de stroom uit zou vallen. In de meeste bestaande woningen is aansluiten op netstroom niet mogelijk. Dan zijn rookmelders op batterijen een goed alternatief.

Waar moet een rookmelder aan voldoen?

Rookmelders die in de handel zijn, moeten zijn voorzien van een CE-markering op basis van de productnorm EN 14604. Belangrijk is het om hier op te letten. Dit Europese certificaat geeft aan dat de rookmelders voldoen aan de noodzakelijke kwaliteitseisen ten aanzien van productinformatie, onderhoud, duurzaamheid en milieuaspecten.

Aan de slag

Rookmelders worden dus verplicht. Wacht niet langer en ga meteen aan de slag. Zorg dat je aan de wetgeving voldoet. Wat nog belangrijker is, zorg dat er veilig in je woning gewoond kan worden.

Terug naar overzicht

Gerelateerde artikelen