De keuze in verhuurwoningen
Kenniscentrum Verhuur

Huis verhuren belasting: hoeveel belasting betaal je?

Wie regelmatig onze blog leest, weet dat het verhuren van een eigen huis erg lucratief kan zijn. Toch is het slim om je, voordat je je met een woning op de markt stort, goed voor te bereiden. Naast een complexe wetgeving, krijg je namelijk ook te maken met fiscale gevolgen.

Wil jij je koophuis verhuren en wil je weten hoeveel belasting je dan betaalt? In deze blog gaan wij uitgebreid in op verschillende situaties.

Huis verhuren belasting

Wie zijn eigen woning wil verhuren, kan met met de belastingdienst te maken krijgen. Je genereert immers inkomsten uit verhuur. Over deze huurinkomsten moet in sommige gevallen belasting betaald worden.

De hoeveelheid belasting die je moet betalen hangt af van de situatie. Voor woningeigenaren die hun eigen woning tijdelijk te huur zetten, gelden andere regels dan voor mensen die hun tweede woning verhuren.

De Belastingdienst hanteert voor de inkomstenbelasting drie boxen:

 • Verhuur woning box 1: inkomen uit werk en woning
 • Verhuur woning box 2: inkomen uit aanmerkelijk belang
 • Verhuur woning box 3: inkomen uit sparen en beleggen

De inkomsten uit verhuur van een privé woning vallen in box 1 of box 3. Hieronder leggen we uit in welke situatie box 1 geldt en in welke situatie box 3.

Tijdelijke verhuur eigen woning en belasting

Ben je van plan om je eigen woning tijdelijk te verhuren? Bijvoorbeeld omdat je voor een tijdje naar het buitenland gaat?

Dan is het belangrijk om te weten in welke situatie je verkeerd:

 1. De eigen woning wordt tijdelijk verhuurd, u blijft ingeschreven staan.
 2. U wilt uw woning tijdelijk verhuren voor een wat langere periode. U blijft zelf niet ingeschreven staan op het adres:
 • Huurcontract voor bepaalde tijd: U wilt de woning tijdelijk verhuren voor een periode van maximaal twee jaar. Bijvoorbeeld als u een tweede woning heeft waar u na een periode van verhuur opnieuw wilt bepalen wat te doen met de woning.
 • Tussenhuur (Diplomatenclausule): U gaat voor werk (of lange vakantie) naar het buitenland. U gaat daar wonen en schrijft zich ook daar in.
 • U verhuurt een leegstaande woning volgens de leegstandswet.
 • U verhuurt een vakantiewoning.

In situatie 1 ben je verplicht om 70% van de huurinkomsten op te geven aan de Belastingdienst. Deze ‘inkomsten uit tijdelijke verhuur’ vallen in box 1. Het gaat om de door jou berekende huurprijs, verminderd met de gemaakte kosten voor bijvoorbeeld gas- en elektriciteitsverbruik of advertenties.

Bij de verhuur van een eigen woning behoud je het recht op hypotheekrenteaftrek tijdens de verhuurperiode. Je mag de woning dan niet langer dan een jaar verhuren.

In situatie 2 gelden de voorwaarden voor verhuur van een tweede woning:

Tweede woning verhuren en belasting

Ontvang je huurinkomsten uit een tweede woning? Dan hoef je deze niet op te geven bij de belastingdienst. Volgens de Belastingdienst is een tweede woning een woning waarvan je de eigenaar bent, maar waarin je niet woont. Denk aan een vakantiewoning of een woning die je geërfd hebt.

Een tweede woning hoort bij het vermogen. De verhuur van deze woning valt daarom in box 3. Dat betekent dat je elk jaar vermogensrendementsheffing betaalt op basis van de WOZ-waarde.

Ben je van plan om meer dan één woning te verhuren? Lees dan onze blog: ‘Hoeveel huizen mag je verhuren?

Huis verhuren via leegstandwet

Ook wanneer je een woning wilt verhuren onder de leegstandwet hoef je geen belasting af te dragen over de huurinkomsten. Het gaat dan om een woning die vóór de verhuur leegstond en te koop wordt aangeboden. Tijdens de verhuur valt de woning in box 3. Je betaalt belasting over je vermogen en het recht op hypotheekrenteaftrek vervalt.

Stopt de verhuur binnen drie jaar nadat je zelf de woning hebt verlaten? Dan kan de renteaftrek weer worden hervat.

Gedeeltelijke verhuur eigen woning en belasting

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je maar een deel van je eigen woning wilt verhuren, bijvoorbeeld een kamer of de bovenverdieping. In veel gevallen hoef je dan geen belasting over huurinkomsten te betalen en valt het verhuurde gedeelte in box 1.

Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • Het deel dat je verhuurt maakt onderdeel uit van jouw woning en is geen zelfstandige woonruimte.
 • Je staat, samen met de huurder, tijdens de hele verhuurperiode ingeschreven bij de gemeente op het adres van de woning.
 • Het gaat niet om verhuur aan vakantiegasten.

Voldoe je niet aan bovenstaande voorwaarden, dan valt de WOZ-waarde van het verhuurde deel van de woning in box 3.

Meer weten?

Wil jij je (tweede) huis verhuren en wil je precies weten hoeveel belasting je daarover zou betalen? Of wil je gewoon meer informatie over de verhuur van een woning? Ben je bijvoorbeeld benieuwd naar hoe lucratief het is om een huis te kopen en te verhuren?

Neem gerust contact met ons op. De verhuurmakelaars van Stoit Groep helpen je graag verder.

Terug naar overzicht

Gerelateerde artikelen