Huis verhuren met hypotheek: Mag dat?
Kenniscentrum Verhuur

Huis verhuren met hypotheek: Mag dat?

Misschien ga je een tijd op reis, of heb je meerdere woningen in bezit.

Zonde om huizen leeg te laten staan, toch? Veel mensen overwegen dan ook om hun huis te verhuren. Het verhuren van een woning kan namelijk erg lucratief zijn.

Bij woningbezit is er meestal sprake van een hypotheek. Mag je een huis wel verhuren als je daar een hypotheek op hebt?

Wij leggen je uit wat de regels zijn.

De regels voor het verhuren van een huis met hypotheek

Een huis verhuren met een hypotheek is eerder de uitzondering dan de regel. In de meeste hypotheekovereenkomsten staat beschreven dat de woning bedoeld is voor eigen bewoning. Als hier iets in veranderd (zoals bij verhuur) moet je de hypotheekverstrekker hierover informeren.

Bij de zogenoemde beleggingshypotheken en verhuurhypotheken heeft de huiseigenaar reeds toestemming gekregen voor verhuur.

Redenen waarom steeds meer geldverstrekkers geen toestemming verlenen

Er zijn verschillende redenen bekend waarom geldverstrekkers geen toestemming voor verhuur geven, namelijk:

  • Huurders zijn in Nederland goed beschermd en kunnen niet zomaar uitgezet worden. Stel dat jij je hypotheek niet meer kan betalen, zit de geldverstrekker met de lastige situatie dat zij een huurder buiten moeten zien te krijgen. Dit risico mijden ze dan ook liever.
  • Verhuur leidt vaak tot waardevermindering van je woning. Je hebt vast wel eens gehoord van huurders die laks zijn in het onderhouden van hun huis, of studenten die er een puinhoop van maken. Als het aankomt op een gedwongen verkoop, ziet de bank het risico dat een woning minder oplevert dan voordat deze verhuurd werd.
  • De woning schaarste voor starters. Hypotheekverstrekkers en banken hebben een zorgplicht en willen voorkomen dat veel mensen meerdere hypotheken hebben en ‘huisjes uitmelken’.

Toch zijn er mensen die hun woning wél mogen verhuren van de hypotheekverstrekker. Vaak voldoet zo’n woning dan aan categorie ‘tussenhuur’ zoals beschreven in de huurwet. Toepassingen van tussenhuur zijn de ‘leegstandsclausule’ en de ‘diplomatenclausule verhuurder’.

Goed nieuws: de leegstandswet biedt kansen

Als een woning langere tijd leeg staat, verleent de hypotheekverstrekker sneller toestemming om de woning te verhuren. Bij tijdelijke verhuur onder de leegstandwet komen heel wat regels kijken: daarom hebben we er een aparte blog aan gewijd.

Let op: zodra je je woning verhuurt, is de hypotheekrente niet meer aftrekbaar.

Kom jij er niet uit, of heb je specifieke vragen over de leegstandswet? Stoit helpt je vrijblijvend verder. Neem contact op.

Ook bij tijdelijke emigratie krijg je sneller toestemming

Ga jij tijdelijk naar het buitenland emigreren? Ook dan geven banken meestal toestemming voor het verhuren van een woning met een ‘diplomatenclausule verhuurder’ opgenomen in de huurovereenkomst.

Een huis verhuren op afstand is dé uitkomst voor mensen die tijdelijk emigreren. Een aantal voordelen zijn bijvoorbeeld:

  • Je woning raakt niet in verval, doordat er mensen in de woning verblijven.
  • Je hebt minder zware lasten, doordat je met de huur (gedeeltelijk) de hypotheek en/of andere uitgaves kunt betalen.
  • Het is veiliger, want met mensen in je woning zal er minder snel ingebroken of gekraakt worden.
  • Je behoud een eigen woning in Nederland, waardoor je bij terugkomst gewoon weer in je eigen huis kunt wonen.

Zelf je huis verhuren vanuit het buitenland is echter niet zo praktisch. Vanuit het buitenland is het lastig schakelen met huurders en kun je ook niet veel doen als er gebreken in de woning zijn.

Daarom nemen veel verhuurders een partij in de arm voor het beheer van onroerend goed. Een partij die contact heeft met de huurders en het onderhoud aan de woning verzorgt.

In samenwerking met een verhuurbedrijf ervaar je wel de lusten, maar niet de lasten van woningverhuur.

Tijdelijk verhuren in verband met eigen bewoning in de nabije toekomst

Een derde vorm van tussenhuur is er voor kopers van een woning die er niet direct gaan wonen. Bijvoorbeeld bij aankoop van een appartement voor de oude dag.

Het aangekochte appartement kan dan tijdelijk worden verhuurd. Op het moment dat je zelf gebruik wil maken van het appartement is er een mogelijkheid de huur op te zeggen vanwege dringend eigen gebruik.

Bij alle drie de vormen van tussenhuur is het van groot belang dat dit zeer goed beschreven wordt met een extra clausule in de huurovereenkomst. Dit om later aan te kunnen tonen dat de huurders goed op de hoogte waren van de situatie en van de intentie van verhuur.

Huis kopen om vervolgens te verhuren

In deze blog hebben we je hopelijk laten zien dat het niet zo gemakkelijk is om een huis te kopen om vervolgens direct te verhuren. Zodra er sprake is van een hypotheek, gelden er vrij strenge regels.

Wil jij toch een huis kopen om vervolgens te verhuren? Bespreek van tevoren je plannen met je bank, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Bekijk onze aparte blog over een huis kopen en verhuren voor meer informatie rondom dit thema. Daarin vertellen we je bijvoorbeeld waar je op moet letten bij het kopen van een beleggingswoning, en hoe je deze kunt financieren.

Nog vragen over verhuren?

Heb jij nog vragen over het verhuren van een woning? Bekijk dan de door ons beantwoorde veelgestelde vragen voor verhuurders. Of neem contact op met onze klantenservice.

Wij staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden.

Terug naar overzicht

Gerelateerde artikelen