Show filters

Huis verhuren – Alles dat je wilt weten in één overzicht

huis verhuren banner

Je huis verhuren: dat klinkt voor veel mensen heel aantrekkelijk. Dat is het vaak ook, mits je alles goed regelt. Want vergis je niet: een woning verhuren vraagt om een professionele aanpak. Rechten en plichten gaan daarbij hand in hand. In dit blogartikel laten we zien wat dat precies betekent.

Waarom je huis verhuren?

Een lange reis, een overbruggingsperiode tussen twee woningen of simpelweg het bezit van een tweede woning: er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een koophuis verhuren.

Het grootste voordeel van een eigen woning verhuren ligt voor de hand: het is lucratief. Je genereert passief inkomen, iedere maand opnieuw. Een huis verhuren voorkomt daarnaast leegstand: een bewoonde woning wordt minder snel getroffen door inbraak en vandalisme. Bovendien worden gebreken vaak gemeld door huurders – want daar hebben ze immers zelf last van – waardoor tijdig ingegrepen kan worden. Dat voorkomt verval van de woning en bijkomende hoge kosten op lange termijn.

Nadelen eigen woning verhuren

Naast de voordelen zitten er ook een aantal nadelen aan eigen huis verhuren. Dat begint bij het vinden van een betrouwbare huurder die iedere maand de huur betaalt. Bij minder keurige huurders is er altijd een risico op schade aan huis en inboedel.

Het is dan ook belangrijk om huurders vooraf zorgvuldig te screenen en heldere afspraken te maken, maar hoe pak je dat precies aan? Wil je een huis verhuren maar weet je niet waar te beginnen? Overweeg dan een professioneel verhuurkantoor in te schakelen.

Mag ik mijn huis verhuren?

Wil je een woning verhuren? Check dan eerst even of je aan de voorwaarden voldoet. Als particulier mag je legaal je huis verhuren via huisbewaring, proef-samenwonen of de Leegstandwet. Een woning verhuren via huisbewaring of proef-samenwonen is mogelijk voor zowel koop- als huurwoningen. De Leegstandwet is alleen mogelijk bij een eigen koopwoning. De woning moet dan zichtbaar te koop staan.

In alle gevallen heb je een vergunning van de gemeente nodig. Heb je een huurwoning? Dan is toestemming van de eigenaar nodig.

Eigen huis verhuren en de Leegstandwet

Een woning kan om verschillende redenen leeg staan. Soms zit er een periode van leegstand tussen oude en nieuwe bewoners. Er kan ook sprake zijn van leegstand in afwachting van sloop of renovatie.

Wat de reden ook is: je huis verhuren kan financieel heel aantrekkelijk zijn. Als de woning tijdelijk leeg staat is het wel belangrijk om de regels van de Leegstandwet in acht te nemen, want dat bepaalt uiteindelijk de vergunning.

Lees ons blogartikel over tijdelijke verhuur onder de Leegstandwet voor meer informatie.

 

Hoeveel huizen mag je verhuren?

Benieuwd hoeveel huizen je mag verhuren? Het antwoord is simpel: zoveel als je wilt. Maar let op: hoe meer huizen je verhuurt, hoe meer werkzaamheden dat met zich meebrengt.

Onderschat dit niet, want een eigen huis verhuren brengt de nodige financiële, praktische en administratieve verplichtingen met zich mee. Wil je hier meer weten over weten? Lees dan ons blogartikel over verplichtingen van de verhuurder.

Hoe kan ik mijn huis verhuren?

Ga je zelf een woning verhuren, selecteer de huurders dan zorgvuldig. Liever even leegstand in de zoektocht naar een betrouwbare huurder, dan de woning te snel toekennen aan iemand die z’n verplichtingen niet nakomt of onzorgvuldig met de woning omgaat.

Heb je de juiste huurder gevonden? Zorg dan voor een sluitend huurcontract dat aan de eisen van de Huurwet voldoet. Maak vooraf een kosten-batenanalyse zodat je weet wat er écht onder de streep overblijft. Houd daarbij ook rekening met periodiek onderhoud, want daarmee blijft de woning in goede conditie. Heb je met alles rekening gehouden dan ben je er helemaal klaar voor je huis verhuren.

Heb je toch ergens twijfel, bijvoorbeeld over het vinden van een gekwalificeerde huurder? Of zie je op tegen de administratieve rompslomp? Overweeg dan een gespecialiseerd verhuurkantoor als Stoit Groep in te schakelen.

Koophuis verhuren via Stoit Groep

Stoit Groep is de grootste verhuurmakelaar in de regio Den Bosch, Tilburg, Eindhoven en Helmond. Al ruim 30 jaar brengen we verhuurders in contact met huurders, en dat gaat vrijwel altijd naar volle tevredenheid.

Een woning verhuren via Stoit is meer dan het vinden van de juiste kandidaat, het opstellen van een huurcontract en de daadwerkelijke sleuteloverdracht. Kenmerkend voor Stoit is dat we alle disciplines in huis hebben: verhuur, service, schoonmaak, administratie en technisch beheerd. Daardoor kunnen we snel schakelen en blijven we ook na overdracht betrokken.

Woning verhuren aan expats

Stoit is dé verhuurmakelaar van Eindhoven als het aankomt op woningen verhuren aan expats. Veel internationale medewerkers van bedrijven als ASML, Atos, DAF, Philips, IBM, VDL en PSV vinden via Stoit een woning.

Een huis verhuren aan expats biedt verschillende voordelen. Expats zijn over het algemeen hoog opgeleid en verdienen doorgaans een stabiel inkomen. Via het grote netwerk van Stoit is een betrouwbare huurder snel gevonden. Je huis verhuren aan expats is dus aantrekkelijk, maar vergis je niet: er komt veel papierwerk en wet- en regelgeving bij kijken. Het is dan ook aan te raden om een verhuurmakelaar in de arm te nemen.

Tip: gemeubileerd huis verhuren

Stoit levert een woning minimaal gestoffeerd op. In Eindhoven is het huren van een geheel gemeubileerd huis echter ook populair. Dat heeft alles te maken met de vele expats in de stad, die bij aankomst vaak niet meer bij zich hebben dan een laptop en een koffer met kleren.

Expats die voor langere tijd naar Nederland komen, zijn meestal op zoek naar een huis of appartement dat minimaal voorzien is van gordijnen, vloerbekleding en verlichting. Voor die doelgroep is het dus slim om te kiezen voor een huis verhuren dat direct bewoond kan worden.

Werkwijze huis verhuren

Benieuwd wat Stoit voor jou kan betekenen bij je (tweede) woning verhuren? We komen graag langs voor een vrijblijvende afspraak. Onze mensen adviseren dan over onze werkwijze, een gedegen prijs en de gewenste status van oplevering.

Een tipje van de sluier: we hebben een zeer uitgebreid netwerk en adverteren op 15 Nederlandse verhuurwebsites en 11 gerelateerde internationale sites. Je ontvangt profielschetsen van huurders en zij kunnen – ook weer vrijblijvend – de woning komen bezichtigen.

Zorgeloos huis verhuren

Is er een geschikte huurder gevonden? Gefeliciteerd! We gaan nu over tot het opstellen van een intentie- en huurovereenkomst. We inspecteren de woning nog een keer en maken de bijhorende inspectierapporten op. Vervolgen is het tijd voor de sleuteloverdracht, maar ook daarna is Stoit betrokken. De administratie en het innen van de huur blijft onze verantwoordelijkheid.

Bij klachten, onderhoud en technische storingen zijn wij voor de huurder het aanspreekpunt. Onze servicedienst is 7 dagen per week bereikbaar en daardoor voorkomen we dat klein ongemak uitgroeit tot grote ergernis. Zo word je als verhuurder dus maximaal ontzorgd door Stoit.

Woning verhuren?

Een huis verhuren biedt volop mogelijkheden voor het creëren van passief inkomen. Maar zorgeloos een koophuis verhuren is als een complexe puzzel waarbij alle stukjes precies moeten passen. Volg ons blog voor praktische informatie en handige tips.

Benieuwd hoe Stoit jou kan helpen met verhuren van je (tweede) woning? Neem dan direct contact op.