Show filters

Blog

Huis verhuren belasting banner

Wie regelmatig onze blog leest, weet dat het verhuren van een eigen huis erg lucratief kan zijn. Toch is het slim om je, voordat je je met een woning op de markt stort, goed voor te bereiden. Naast een complexe wetgeving, krijg je namelijk ook te maken met fiscale gevolgen.

Wil jij je huis verhuren en wil je weten hoeveel belasting je dan betaalt? In deze blog gaan wij uitgebreid in op verschillende situaties.

huis verhuren banner

Je huis verhuren: dat klinkt voor veel mensen heel aantrekkelijk. Dat is het vaak ook, mits je alles goed regelt. Want vergis je niet: een woning verhuren vraagt om een professionele aanpak. Rechten en plichten gaan daarbij hand in hand. In dit blogartikel laten we zien wat dat precies betekent.

Huurcontract bepaalde tijd banner

Wil je jouw woning een tijdje verhuren of ben je juist op zoek naar tijdelijke woonruimte? Dan is er de mogelijkheid om een huurcontract voor bepaalde tijd af te sluiten…

Een dergelijke overeenkomst biedt aantrekkelijke voordelen voor zowel de huurder als verhuurder. Je zit immers niet aan elkaar vast. Toch zitten er een aantal belangrijke voorwaarden aan een tijdelijk huurcontract. Welke zijn dat en hoe ziet een huurcontract voor bepaalde tijd eruit? Stoit praat je bij.

Vrouw berekent belastingvoordeel aan bureau
Algemeen

Een stapel oude boeken, een smak geld of een bank die stiekem niemand mooi vindt.

Wanneer iemand komt te overlijden blijft er vaak een erfenis over om te verdelen. Maar wat als die erfenis ook uit een koophuis bestaat?

Wanneer jij niet zelf in het geërfde huis wilt wonen, kun je het huis verkopen of verhuren.

In deze blog nemen we je mee langs de mogelijkheden. Aan beide opties zitten namelijk nogal wat (financiële) haken en ogen. 

Woning verhuren
Verhuur

Denkt u erover uw woning te verhuren of een woning aan te kopen voor verhuur als investering?

Dan is het belangrijk u goed voor te bereiden. De huurwetgeving is uitgebreid en gecompliceerd. Het is belangrijk op de hoogte te zijn van de mogelijkheden maar ook zeker de beperkingen, rechten en plichten, als verhuurder.

Bij Stoit Groep vinden we het belangrijk een verhuurder volledig en helder te informeren en in alle mogelijke opzichten te ontzorgen. Daarom hebben wij het verhuurproces uiteengezet aan de hand van vijf stappen.

huis verhuren met hypotheek
Verhuur

Misschien ga je een tijd op reis, of heb je meerdere woningen in bezit.

Zonde om huizen leeg te laten staan, toch? Veel mensen overwegen dan ook om hun huis te verhuren. Het verhuren van een woning kan namelijk erg lucratief zijn.

Bij woningbezit is er meestal sprake van een hypotheek. Mag je een huis wel verhuren als je daar een hypotheek op hebt?

Wij leggen je uit wat de regels zijn.

hoeveel woningen mag ik verhuren
Verhuur

Het investeren in vastgoed is een aanzienlijke trend. Iedereen ziet kansen in een markt die nog altijd blijft groeien.

Banken bieden mogelijkheden met financieringsproducten om ook de 'particuliere belegger' te kunnen faciliteren bij de aankoop van een beleggingspand. Gefinancierd investeren in vastgoed is iets dat meer en meer binnen handbereik komt van de 'gewone' consument.

Verhuizen
Verhuur

Daan en Julia zijn verhuurders die twee jaar geleden naar Singapore verhuisden vanwege de promotie van Julia bij haar werkgever. Op grote afstand wonen maakte het moeilijk om hun woning te verhuren, te beheren, te onderhandelen met potentiële huurders, het onderhoud te verzorgen en onvoorziene problemen op te lossen.

Leegstandwet
Verhuur

Om verschillende redenen kan een woning tijdelijk leeg staan. Bijvoorbeeld wanneer een woning nog niet verkocht is terwijl de eigenaar al verhuisd is, of wanneer een woning wacht op sloop of renovatie. In deze gevallen is het mogelijk om tijdelijk te verhuren met een leegstandwetvergunning.

De verschillende typen woningen/gebouwen die tijdelijk verhuurd kunnen worden met een leegstandwetvergunning zijn:

Algemeen

Wanneer je als expat in Eindhoven arriveert is het in veel gevallen een flinke uitdaging om gepaste woonruimte te vinden. Wanneer je nog niet weet hoe lang je gaat blijven of de stad nog niet goed genoeg kent om te bepalen in welk deel je graag wilt wonen, dan is het een verademing om een tijdelijke oplossing te vinden.

Een huis kopen en verhuren
Verhuur

De spaarrente is laag en de huurprijzen stijgen. Reden genoeg om een huis te kopen en te verhuren. Maar waar moet je op letten bij een beleggingswoning?

Inbraak voorkomen - Stoit Groep
Algemeen
Huur
Verhuur

Wanneer er ingebroken wordt in uw woning is dit vervelend. Naast diefstal van eigendommen van de bewoner, is er vaak ook een fikse schade door braak en vernieling. Daarbij blijven bewoners ook nog eens achter met een onveilig gevoel in de woning.

Een inbraak is nooit volledig te voorkomen. Maar wat kunt u doen om een inbraak te vermijden? Hoe maakt u het een inbreker extra moeilijk? En hoe goed is uw huis nu eigenlijk beveiligd?

Verhuizen
Algemeen
Huur
Verhuur

De huurprijzen in Nederland nemen toe. Vooral in Eindhoven stijgen de prijzen snel. In de lichtstad is de huurprijs het afgelopen jaar met maar liefst 9,7% toegenomen. Dat is flink meer dan in andere grote steden als Amsterdam en Den Haag.

Voor dit onderzoek naar de huurmarkt in Nederland zijn de gemiddelde huurprijzen van het eerste kwartaal van 2018 vergeleken met die van het eerste kwartaal van 2019.  

Extra kosten bij het huren van een woonruimte
Huur

Ga je een woning huren? Dan komen daar naast de huurprijs nog kosten bij. Met deze kosten moet je rekening houden.

30 procent regel, belastingvoordeel voor expats
Verhuur

Wat is de 30% regeling voor expats? En waarom is deze regeling een goede reden om aan expats te verhuren? In deze blog leggen we het uit.

Ergielabel bij woning huren
Huur

Sta je op het punt om een woning te huren? Met deze informatie weet je hoe energiezuinig een huis of appartement is. 

Stoit_Groep_scooter
Algemeen

Heef u de elektrische Stoit Groep scooters al door het stadscentrum van Eindhoven zien rijden? De scooter helpt het makelaarsteam van Stoit Groep om efficiënt door de binnenstad van Eindhoven te kunnen bewegen.

Tuinonderhoud huurwoning | Stoit Groep
Algemeen
Huur
Verhuur

Onderhoud aan de huurwoning: wie is verantwoordelijk? Wij vertellen je alles over de onderhoudsplichten van zowel verhuurder als de huurder.

Toeristenbelasing verhuur airbnb huis of appartement
Verhuur

Hoe voorkom je toeristenbelasting wanneer je jouw woning via Airbnb verhuurt? Heel simpel: verhuur je woning voor langere tijd via Stoit Groep.

Gas water licht aansluiten - Licht
Algemeen

Gaat u verhuizen naar een nieuw appartement of huurwoning? Lees hoe u nutsvoorzieningen als gas, water en licht kunt aansluiten.

Stoit-verhuurd
Verhuur

Heb jij een huis of appartement dat je wilt verhuren? Of denk je erover na om iets te kopen voor de verhuur? Een huis verhuren via een makelaar is een slimme en veilige manier om in vastgoed te investeren.

Je hebt vast weleens horrorverhalen gehoord van mensen die zónder een verhuurmakelaar een huis hebben verhuurd. Huurders die er een puinhoop van maken bijvoorbeeld. Dat wil je zelf natuurlijk niet meemaken.

Daarom lees je in deze blog meer over de grootste voordelen die het inschakelen van een verhuurmakelaar met zich meebrengt.

Huurwoning brandveilig maken
Verhuur

Voordat je je woning aan expats kunt verhuren, is het belangrijk dat alles op orde is. Als verhuurder dien jij er voor te zorgen dat de huurders je woning op een veilige wijze kunnen gebruiken. Stel dat er brand uitbreekt in het huis wat jij verhuurd hebt en het blijkt dat je huis niet brandveilig was. Behalve dat je niet moet denken aan het drama en het letsel, kan bij nalatigheid de verantwoordelijkheid bij de huiseigenaar worden neergelegd. Dit is natuurlijk een uitzonderlijke situatie, maar het kan gebeuren. Voorkomen is beter dan genezen.

Wat zijn expats
Verhuur

Wanneer je een woning in Nederland wilt verhuren, dan is één optie die je hebt het verhuren aan expats. Maar wat betekent dat precies voor jou als verhuurder en wat voor soort huurders zijn deze expats?

 

Wat zijn expats?

Expats zijn mensen die voor werkredenen meestal tijdelijk in een ander land met ook een andere cultuur wonen. We hebben het hier over hoogopgeleiden die tijdelijk in een ander land werken. En deze expats hebben dus ook een tijdelijke woning nodig.

Short stay verhuren
Verhuur

Wat zijn nu precies de voordelen van Short Stay Huren? Dat leest u in deze blog! Wilt u zelf uw woning gaan verhuren? Neem dan contact met ons op.

For rent_For sale
Verhuur

Wanneer de verkoop van uw woning niet wil vlotten en uw nieuwe huis al is aangekocht, kunt u overwegen om uw koopwoning te gaan verhuren. Dit kan financieel gezien aantrekkelijk zijn én de woning is voorzien van sociale controle. Maar hoe zit het dan met het verkoopproces vraagt u zich vast af? Verhuren op basis van de leegstandswet is in dit geval een optie. U kunt uw woning namelijk nog in de verkoop houden en in de tussentijd ontvangt u huurinkomsten. Wij vertellen u graag alles over de leegstandswet voor de verhuur van uw koopwoning.

Verhuren_Tijdelijk
Verhuur

U heeft een unieke kans gekregen om voor een aantal jaar in het buitenland te werken die u zeker niet kunt laten liggen. Of misschien heeft u zelf wel de keuze gemaakt om Nederland tijdelijk te verlaten voor een sabbatical? Enorm spannend! U dient namelijk niet alleen van alles te regelen voor uw nieuwe woonbestemming, maar als u een woning in Nederland bezit zult u hier ook keuzes over moeten maken. Wij informeren u graag hoe het precies zit met de mogelijkheden voor tijdelijke verhuur van uw eigen woning.

Investeren_in_vastgoed
Verhuur

Nu de rentes bijna tot het dieptepunt zijn gezakt, wordt sparen steeds minder interessant. Om die reden wordt er vaak naar alternatieven als beleggen gezocht. Heeft u wel eens aan de optie gedacht om te investeren in onroerend vastgoed? Lees hier meer over de mogelijkheden.

Vastgoedfotograaf
Algemeen
Verhuur

Voor het maken van een goede fotopresentatie is het van belang dat uw woning er op zijn best uit ziet. Daarmee bepaalt u zelf mede het resultaat van de foto's. Over het algemeen betekent dit natuurlijk goed schoonmaken en opruimen, maar met de volgende checklist zet u helemaal alle puntjes op de ‘i’!

Verhuur

Veelgestelde vragen voor verhuurdersUw woning verhuren kan financieel gezien zeer aantrekkelijk zijn. U ontvangt iedere maand huurinkomsten en u kunt gemeenschappelijke belastingen en heffingen bij een gestoffeerde woning doorberekenen aan de huurder. Bovendien is de woning voorzien van sociale controle en wordt het verwarmd en op orde gehouden. Zeker als u zelf voor enkele jaren in het buitenland gaat wonen, is het verhuren van uw woning een slimme zet.

Staat de woning echter enige tijd leeg, dan kan dit aardig in de papieren gaan lopen. Het is dus zaak om uw woning zo aantrekkelijk mogelijk te maken om eventuele leegstand te voorkomen. Hoe u dit doet, dat leest u hier.

Woning inrichten voor de verhuur
Verhuur

De eerste indruk is belangrijk.  De basis van een goed verhuurklaar huis is netheid, ruimte en rust. Maak het huis daarom goed schoon en ruim op. Vooral de badkamer en de keuken zijn hierbij belangrijk. Zet niet teveel spullen op het aanrecht en leg slechts een paar handdoeken in de douche. Door de kamers relatief leeg te presenteren, wordt ruimte gecreëerd. Het is ook belangrijk om kleine reparaties te laten uitvoeren. Een loszittende deurkruk of een druppelende kraan geeft een onverzorgde indruk, waardoor de woning slecht onderhouden lijkt.

inboedelverzekering bij verhuur
Verhuur

Als particuliere verhuurder wilt u graag goed verzekerd zijn als u uw woning (tijdelijk) gaat verhuren.

Dat was tot voor kort lastig. Gelukkig speelt een aantal verzekeraars in op de huidige trend van woningdelen en/of verhuren, zodat het verzekeren van je woonhuis en je inboedel een stuk gemakkelijker wordt.
MagicPlan-Floorplaner
Algemeen
Huur
Verhuur

Platte gronden van uw woning!  Maak ze zelf eenvoudig met MagicPlan en Floorplanner.

Mooie foto’s en duidelijke platte gronden horen bij een goede presentatie van uw woning. Nu kunt u zelf eenvoudig de plattegronden maken. Meet sneller de ruimtes op op een leuke manier. Met software als floorplanner en Magicplan maakt u snel en eenvoudig duidelijke 2D en 3D platte gronden.

tijdelijke-huurcontracten
Verhuur

Om bij gemeubileerde verhuur niets te vergeten hebben we hier een voorbeeld inventarislijst voor u. Want wat verwacht een nieuwe huurder van een gemeubileerd huis of appartement?

Huurders voor de gemeubileerde woningen hebben vaak niet meer dan een koffer met kleren en een laptoptas bij zich.

Naast een complete inventaris ligt er linnengoed klaar en zijn er o.a. handdoekenaanwezig. Dit inventarisatielijst voorbeeld kun je ook downloaden: www.STOIT.nl/download/inventarislijst.doc.

Verhuur met kartonnen meubelen
Verhuur

U wilt dolgraag uw huis verhuren, maar niemand lijkt geïnteresseerd. Misschien komt dat wel omdat er geen meubels meer in staan. Dat schrikt potentiële huurders af. Ze kunnen zich niet zo goed voorstellen hoe de woning er mét meubels uit zou zien en daardoor krijgen ze niet de juiste indruk.

Hoe laat je in een kaal, leegstaand huis zien hoe gezellig het er kan zijn? Kartonnen meubels kunnen de oplossing zijn om de verkoop te bevorderen.

Valkuilen appartement verhuur
Verhuur

Een lange, verre reis, een positie in het buitenland, overwinteren in Benidorm? Het nieuwe huis al gereed, maar het oude nog niet verkocht? Dubbele woonlasten ongewenst? Het zijn voorbeelden waarbij tijdelijke verhuur ofwel tussenhuur een uitkomst kan bieden. Met de invoering van het nieuwe huurrecht in augustus 2003 zijn de regels omtrent het tijdelijk verhuren van woonruimte niet gewijzigd. De valkuilen welke onder het oude recht reeds bestonden voor een verhuurder, zijn daarmee onverminderd blijven bestaan.