Show filters

Blog

Huis verhuren als vakantiewoning
Verhuur

Nederland is in trek bij toeristen. In sommige periodes is er in de grote steden nauwelijks een hotelkamer te boeken. En ook in de kleinere steden en dorpen wordt het steeds drukker. Toeristen wijken dan ook vaker uit naar particuliere woningen waar ze tijdens hun vakantie kunnen verblijven. Gouden tijden voor woningeigenaren dus. Maar, let op. Wil jij je huis verhuren als vakantiewoning? Dan moet je je aan een aantal regels houden. Welke dat zijn, lees je hier. 

Gemeubileerd of gestoffeerd verhuren
Verhuur

Tegenwoordig is het merendeel van de huurders op zoek naar een gemeubileerde en/of gestoffeerde woning. Door je woning gemeubileerd of gestoffeerd te verhuren, spreek je een bredere doelgroep aan en kun je een hogere huurprijs hanteren. Maar wat is gemeubileerd of gestoffeerd verhuren precies? En wat zijn de voor- en nadelen? In deze blog vertellen we er alles over.

Huis verhuren regels
Verhuur

Het verhuren van een huis, appartement of studio. We zien het steeds vaker bij mensen met een tweede woning of bij mensen met een overbruggingsperiode tussen twee woningen. Voor verhuurders zijn het namelijk interessante tijden. Denk jij erover na om je eigen huis te verhuren? Dan zijn er regels waar je je aan moet houden. Want, mag je zomaar een huis verhuren? Hoe zit het met de hypotheek en eventuele vergunningen? Om onaangename verrassingen zoals boetes te voorkomen, praten we je in deze blog bij.

Verhuur

Huis kopen om te verhuren

Rookmelders
Algemeen

Veel woningen in Nederland zijn al voorzien van rookmelders. Vanaf 1 juli 2022 moet iedere woning in Nederland voorzien zijn van rookmelders. Dit gold al langer voor nieuwbouwwoningen, maar rookmelders zijn nu ook verplicht voor bestaande bouw. De overheid wil met deze maatregel het aantal gewonden en doden door brand flink verlagen.

Waar moeten rookmelders hangen?

Op elke woonverdieping in een huis dient een rookmelder geïnstalleerd te zijn. Ook in elke besloten ruimte waar een vluchtroute doorheen loop. Dit is in het bouwbesluit vastgelegd.

Een foto dat een huurovereenkomst laat zien
Algemeen
Huur
Verhuur

Een huurcontract opstellen voor een woonhuis of appartement is belangrijk om de afspraken tussen huurder en verhuurder concreet vast te leggen. Beide partijen weten met een huurcontract wat ze van elkaar mogen verwachten. Hierin worden onderwerpen vastgelegd waar je zelf niet meteen aan denk bij het maken van een mondelinge afspraak. Het huurcontract is er ook om op terug te kunnen vallen mocht huurder of verhuurder het op een gegeven moment niet goed meer weten of ernaar neigt zich niet aan de oorspronkelijk gemaakte afspraken te houden.

Wat doet een verhuurmakelaar

Speel jij met de gedachte om je huis of appartement te verhuren? Geen gek idee, de woningmarkt draait op volle toeren en het zijn interessante tijden voor verhuurders. Toch is de woningmarkt een complexe markt en bij de verhuur van een woning komt veel kijken. Een verhuurmakelaar kan veel werk uit handen nemen. Maar wat doet een verhuurmakelaar precies? Waarom is het verstandig om er één in te huren en wat zijn de kosten van een verhuurmakelaar? Je leest het in deze blog.

Verhuurmakelaar inhuren

De kogel is door de kerk: je gaat jouw woning verhuren en gaat een verhuurmakelaar inhuren. Slim, een goede makelaar bespaart je een hoop tijd en gedoe. Maar hoe herken je een goede verhuurmakelaar? Hoe weet je welke partij het beste bij je past en dat je niet te veel betaalt? Kortom: wil jij een verhuurmakelaar inhuren? Dan moet je hier op letten.

Huis verhuren belasting banner

Wie regelmatig onze blog leest, weet dat het verhuren van een eigen huis erg lucratief kan zijn. Toch is het slim om je, voordat je je met een woning op de markt stort, goed voor te bereiden. Naast een complexe wetgeving, krijg je namelijk ook te maken met fiscale gevolgen.

Wil jij je koophuis verhuren en wil je weten hoeveel belasting je dan betaalt? In deze blog gaan wij uitgebreid in op verschillende situaties.

huis verhuren banner

Je huis verhuren: dat klinkt voor veel mensen heel aantrekkelijk. Dat is het vaak ook, mits je alles goed regelt. Want vergis je niet: een woning verhuren vraagt om een professionele aanpak. Rechten en plichten gaan daarbij hand in hand. In dit blogartikel laten we zien wat dat precies betekent.

Huurcontract bepaalde tijd banner

Wil je jouw woning een tijdje verhuren of ben je juist op zoek naar tijdelijke woonruimte? Dan is er de mogelijkheid om een huurcontract voor bepaalde tijd af te sluiten…

Een dergelijke overeenkomst biedt aantrekkelijke voordelen voor zowel de huurder als verhuurder. Je zit immers niet aan elkaar vast. Toch zitten er een aantal belangrijke voorwaarden aan een tijdelijk huurcontract. Welke zijn dat en hoe ziet een huurcontract voor bepaalde tijd eruit? Stoit praat je bij.

Wie is de beste verhuurmakelaar

Wanneer je een verhuurmakelaar wilt inschakelen ga je natuurlijk voor de beste match. Je wilt immers zo min mogelijk gedoe en niet voor vervelende verrassingen komen te staan. Maar wie is nu de beste verhuurmakelaar? We leggen graag uit waarom Stoit groep de beste partij is voor de verhuur van jouw woning.

Hoe word je een makelaar image

Het zijn drukke tijden voor makelaars. Zeker in de verhuurmakelaardij komen kantoren handen tekort. Door de druk op de woningmarkt wordt het verhuren van vrijesectorwoningen steeds belangrijker. Stoit merkt dat steeds meer mensen verhuurmakelaar willen worden. En dat is niet zo vreemd, de woningmarkt is niet alleen een complexe, maar ook een zeer interessante markt. In deze blog gaan we dieper in op het werk van de verhuurmakelaar. Want, hoe word je eigenlijk een verhuurmakelaar?

Ben je van plan om komend jaar in een woning te investeren? Houd dan rekening met een verhoging van de overdrachtsbelasting.

Voor de aankoop van woningen die niet als hoofdverblijf dienen, betaal je vanaf 2021 niet 2% maar 8% overdrachtsbelasting. Deze verhoging geldt niet alleen voor woningen die verhuurd worden, maar ook voor bedrijfspanden, vakantiewoningen, woningen die ouders voor hun kinderen kopen en woningen in handen van niet-natuurlijke personen.

Voor woningen die wel als hoofdverblijf fungeren, blijft het tarief van 2% gelden.

Vrouw berekent belastingvoordeel aan bureau
Algemeen

Een stapel oude boeken, een smak geld of een bank die stiekem niemand mooi vindt.

Wanneer iemand komt te overlijden blijft er vaak een erfenis over om te verdelen. Maar wat als die erfenis ook uit een koophuis bestaat?

Wanneer jij niet zelf in het geërfde huis wilt wonen, kun je het huis verkopen of verhuren.

In deze blog nemen we je mee langs de mogelijkheden. Aan beide opties zitten namelijk nogal wat (financiële) haken en ogen. 

Woning verhuren
Verhuur

Denkt u erover uw woning te verhuren of een woning aan te kopen voor verhuur als investering?

Dan is het belangrijk u goed voor te bereiden. De huurwetgeving is uitgebreid en gecompliceerd. Het is belangrijk op de hoogte te zijn van de mogelijkheden maar ook zeker de beperkingen, rechten en plichten, als verhuurder.

Bij Stoit Groep vinden we het belangrijk een verhuurder volledig en helder te informeren en in alle mogelijke opzichten te ontzorgen. Daarom hebben wij het verhuurproces uiteengezet aan de hand van vijf stappen.

huis verhuren met hypotheek
Verhuur

Misschien ga je een tijd op reis, of heb je meerdere woningen in bezit.

Zonde om huizen leeg te laten staan, toch? Veel mensen overwegen dan ook om hun huis te verhuren. Het verhuren van een woning kan namelijk erg lucratief zijn.

Bij woningbezit is er meestal sprake van een hypotheek. Mag je een huis wel verhuren als je daar een hypotheek op hebt?

Wij leggen je uit wat de regels zijn.

hoeveel woningen mag ik verhuren
Verhuur

Het investeren in vastgoed is een aanzienlijke trend. Iedereen ziet kansen in een markt die nog altijd blijft groeien.

Banken bieden mogelijkheden met financieringsproducten om ook de 'particuliere belegger' te kunnen faciliteren bij de aankoop van een beleggingspand. Gefinancierd investeren in vastgoed is iets dat meer en meer binnen handbereik komt van de 'gewone' consument.

Verhuizen
Verhuur

Daan en Julia zijn verhuurders die twee jaar geleden naar Singapore verhuisden vanwege de promotie van Julia bij haar werkgever. Op grote afstand wonen maakte het moeilijk om hun woning te verhuren, te beheren, te onderhandelen met potentiële huurders, het onderhoud te verzorgen en onvoorziene problemen op te lossen.

Leegstandwet
Verhuur

Om verschillende redenen kan een woning tijdelijk leeg staan. Bijvoorbeeld wanneer een woning nog niet verkocht is terwijl de eigenaar al verhuisd is, of wanneer een woning wacht op sloop of renovatie. In deze gevallen is het mogelijk om tijdelijk te verhuren met een leegstandwetvergunning.

De verschillende typen woningen/gebouwen die tijdelijk verhuurd kunnen worden met een leegstandwetvergunning zijn:

Algemeen

Wanneer je als expat in Eindhoven arriveert is het in veel gevallen een flinke uitdaging om gepaste woonruimte te vinden. Wanneer je nog niet weet hoe lang je gaat blijven of de stad nog niet goed genoeg kent om te bepalen in welk deel je graag wilt wonen, dan is het een verademing om een tijdelijke oplossing te vinden.

Een huis kopen en verhuren
Verhuur

De spaarrente is laag en de huurprijzen stijgen. Reden genoeg om een huis te kopen en te verhuren. Maar waar moet je op letten bij een beleggingswoning?

Inbraak voorkomen - Stoit Groep
Algemeen
Huur
Verhuur

Wanneer er ingebroken wordt in uw woning is dit vervelend. Naast diefstal van eigendommen van de bewoner, is er vaak ook een fikse schade door braak en vernieling. Daarbij blijven bewoners ook nog eens achter met een onveilig gevoel in de woning.

Een inbraak is nooit volledig te voorkomen. Maar wat kunt u doen om een inbraak te vermijden? Hoe maakt u het een inbreker extra moeilijk? En hoe goed is uw huis nu eigenlijk beveiligd?

Verhuizen
Algemeen
Huur
Verhuur

De huurprijzen in Nederland nemen toe. Vooral in Eindhoven stijgen de prijzen snel. In de lichtstad is de huurprijs het afgelopen jaar met maar liefst 9,7% toegenomen. Dat is flink meer dan in andere grote steden als Amsterdam en Den Haag.

Voor dit onderzoek naar de huurmarkt in Nederland zijn de gemiddelde huurprijzen van het eerste kwartaal van 2018 vergeleken met die van het eerste kwartaal van 2019.  

Extra kosten bij het huren van een woonruimte
Huur

Ga je een woning huren? Dan komen daar naast de huurprijs nog kosten bij. Met deze kosten moet je rekening houden.

30 procent regel, belastingvoordeel voor expats
Verhuur

Wat is de 30% regeling voor expats? En waarom is deze regeling een goede reden om aan expats te verhuren? In deze blog leggen we het uit.

Ergielabel bij woning huren
Huur

Sta je op het punt om een woning te huren? Met deze informatie weet je hoe energiezuinig een huis of appartement is. 

Stoit_Groep_scooter
Algemeen

Heef u de elektrische Stoit Groep scooters al door het stadscentrum van Eindhoven zien rijden? De scooter helpt het makelaarsteam van Stoit Groep om efficiënt door de binnenstad van Eindhoven te kunnen bewegen.

Tuinonderhoud huurwoning | Stoit Groep
Algemeen
Huur
Verhuur

Onderhoud aan de huurwoning: wie is verantwoordelijk? Wij vertellen je alles over de onderhoudsplichten van zowel verhuurder als de huurder.

Toeristenbelasing verhuur airbnb huis of appartement
Verhuur

Hoe voorkom je toeristenbelasting wanneer je jouw woning via Airbnb verhuurt? Heel simpel: verhuur je woning voor langere tijd via Stoit Groep.

Gas water licht aansluiten - Licht
Algemeen

Gaat u verhuizen naar een nieuw appartement of huurwoning? Lees hoe u nutsvoorzieningen als gas, water en licht kunt aansluiten.

Stoit-verhuurd
Verhuur

Heb jij een huis of appartement dat je wilt verhuren? Of denk je erover na om iets te kopen voor de verhuur? Een huis verhuren via een makelaar is een slimme en veilige manier om in vastgoed te investeren.

Je hebt vast weleens horrorverhalen gehoord van mensen die zónder een verhuurmakelaar een huis hebben verhuurd. Huurders die er een puinhoop van maken bijvoorbeeld. Dat wil je zelf natuurlijk niet meemaken.

Daarom lees je in deze blog meer over de grootste voordelen die het inschakelen van een verhuurmakelaar met zich meebrengt.

Huurwoning brandveilig maken
Verhuur

Voordat je je woning aan expats kunt verhuren, is het belangrijk dat alles op orde is. Als verhuurder dien jij er voor te zorgen dat de huurders je woning op een veilige wijze kunnen gebruiken. Stel dat er brand uitbreekt in het huis wat jij verhuurd hebt en het blijkt dat je huis niet brandveilig was. Behalve dat je niet moet denken aan het drama en het letsel, kan bij nalatigheid de verantwoordelijkheid bij de huiseigenaar worden neergelegd. Dit is natuurlijk een uitzonderlijke situatie, maar het kan gebeuren. Voorkomen is beter dan genezen.

Wat zijn expats
Verhuur

Wanneer je een woning in Nederland wilt verhuren, dan is één optie die je hebt het verhuren aan expats. Maar wat betekent dat precies voor jou als verhuurder en wat voor soort huurders zijn deze expats?

 

Wat is een expat?

Expats zijn mensen die voor werkredenen meestal tijdelijk in een ander land met ook een andere cultuur wonen. We hebben het hier over hoogopgeleiden die tijdelijk in een ander land werken. En deze expats hebben dus ook een tijdelijke woning nodig.

Short stay verhuren
Verhuur

Wat zijn nu precies de voordelen van Short Stay Huren? Dat leest u in deze blog! Wilt u zelf uw woning gaan verhuren? Neem dan contact met ons op.

For rent_For sale
Verhuur

Wanneer de verkoop van uw woning niet wil vlotten en uw nieuwe huis al is aangekocht, kunt u overwegen om uw koopwoning te gaan verhuren. Dit kan financieel gezien aantrekkelijk zijn én de woning is voorzien van sociale controle. Maar hoe zit het dan met het verkoopproces vraagt u zich vast af? Verhuren op basis van de leegstandswet is in dit geval een optie. U kunt uw woning namelijk nog in de verkoop houden en in de tussentijd ontvangt u huurinkomsten. Wij vertellen u graag alles over de leegstandswet voor de verhuur van uw koopwoning.

Verhuren_Tijdelijk
Verhuur

U heeft een unieke kans gekregen om voor een aantal jaar in het buitenland te werken die u zeker niet kunt laten liggen. Of misschien heeft u zelf wel de keuze gemaakt om Nederland tijdelijk te verlaten voor een sabbatical? Enorm spannend! U dient namelijk niet alleen van alles te regelen voor uw nieuwe woonbestemming, maar als u een woning in Nederland bezit zult u hier ook keuzes over moeten maken. Wij informeren u graag hoe het precies zit met de mogelijkheden voor tijdelijke verhuur van uw eigen woning.

Investeren_in_vastgoed
Verhuur

Nu de rentes bijna tot het dieptepunt zijn gezakt, wordt sparen steeds minder interessant. Om die reden wordt er vaak naar alternatieven als beleggen gezocht. Heeft u wel eens aan de optie gedacht om te investeren in onroerend vastgoed? Lees hier meer over de mogelijkheden.

Vastgoedfotograaf
Algemeen
Verhuur

Voor het maken van een goede fotopresentatie is het van belang dat uw woning er op zijn best uit ziet. Daarmee bepaalt u zelf mede het resultaat van de foto's. Over het algemeen betekent dit natuurlijk goed schoonmaken en opruimen, maar met de volgende checklist zet u helemaal alle puntjes op de ‘i’!

Verhuur

Veelgestelde vragen voor verhuurdersUw woning verhuren kan financieel gezien zeer aantrekkelijk zijn. U ontvangt iedere maand huurinkomsten en u kunt gemeenschappelijke belastingen en heffingen bij een gestoffeerde woning doorberekenen aan de huurder. Bovendien is de woning voorzien van sociale controle en wordt het verwarmd en op orde gehouden. Zeker als u zelf voor enkele jaren in het buitenland gaat wonen, is het verhuren van uw woning een slimme zet.

Staat de woning echter enige tijd leeg, dan kan dit aardig in de papieren gaan lopen. Het is dus zaak om uw woning zo aantrekkelijk mogelijk te maken om eventuele leegstand te voorkomen. Hoe u dit doet, dat leest u hier.

Woning inrichten voor de verhuur
Verhuur

De eerste indruk is belangrijk.  De basis van een goed verhuurklaar huis is netheid, ruimte en rust. Maak het huis daarom goed schoon en ruim op. Vooral de badkamer en de keuken zijn hierbij belangrijk. Zet niet teveel spullen op het aanrecht en leg slechts een paar handdoeken in de douche. Door de kamers relatief leeg te presenteren, wordt ruimte gecreëerd. Het is ook belangrijk om kleine reparaties te laten uitvoeren. Een loszittende deurkruk of een druppelende kraan geeft een onverzorgde indruk, waardoor de woning slecht onderhouden lijkt.

inboedelverzekering bij verhuur
Verhuur

Als particuliere verhuurder wilt u graag goed verzekerd zijn als u uw woning (tijdelijk) gaat verhuren.

Dat was tot voor kort lastig. Gelukkig speelt een aantal verzekeraars in op de huidige trend van woningdelen en/of verhuren, zodat het verzekeren van je woonhuis en je inboedel een stuk gemakkelijker wordt.
MagicPlan-Floorplaner
Algemeen
Huur
Verhuur

Platte gronden van uw woning!  Maak ze zelf eenvoudig met MagicPlan en Floorplanner.

Mooie foto’s en duidelijke platte gronden horen bij een goede presentatie van uw woning. Nu kunt u zelf eenvoudig de plattegronden maken. Meet sneller de ruimtes op op een leuke manier. Met software als floorplanner en Magicplan maakt u snel en eenvoudig duidelijke 2D en 3D platte gronden.

tijdelijke-huurcontracten
Verhuur

Om bij gemeubileerde verhuur niets te vergeten hebben we hier een voorbeeld inventarislijst voor u. Want wat verwacht een nieuwe huurder van een gemeubileerd huis of appartement?

Huurders voor de gemeubileerde woningen hebben vaak niet meer dan een koffer met kleren en een laptoptas bij zich.

Naast een complete inventaris ligt er linnengoed klaar en zijn er o.a. handdoekenaanwezig. Dit inventarisatielijst voorbeeld kun je ook downloaden: www.STOIT.nl/download/inventarislijst.doc.

Verhuur met kartonnen meubelen
Verhuur

U wilt dolgraag uw huis verhuren, maar niemand lijkt geïnteresseerd. Misschien komt dat wel omdat er geen meubels meer in staan. Dat schrikt potentiële huurders af. Ze kunnen zich niet zo goed voorstellen hoe de woning er mét meubels uit zou zien en daardoor krijgen ze niet de juiste indruk.

Hoe laat je in een kaal, leegstaand huis zien hoe gezellig het er kan zijn? Kartonnen meubels kunnen de oplossing zijn om de verkoop te bevorderen.

Valkuilen appartement verhuur
Verhuur

Een lange, verre reis, een positie in het buitenland, overwinteren in Benidorm? Het nieuwe huis al gereed, maar het oude nog niet verkocht? Dubbele woonlasten ongewenst? Het zijn voorbeelden waarbij tijdelijke verhuur ofwel tussenhuur een uitkomst kan bieden. Met de invoering van het nieuwe huurrecht in augustus 2003 zijn de regels omtrent het tijdelijk verhuren van woonruimte niet gewijzigd. De valkuilen welke onder het oude recht reeds bestonden voor een verhuurder, zijn daarmee onverminderd blijven bestaan.