Show filters

Blog van Bart Rietjens

Huis verhuren als vakantiewoning
Verhuur

Nederland is in trek bij toeristen. In sommige periodes is er in de grote steden nauwelijks een hotelkamer te boeken. En ook in de kleinere steden en dorpen wordt het steeds drukker. Toeristen wijken dan ook vaker uit naar particuliere woningen waar ze tijdens hun vakantie kunnen verblijven. Gouden tijden voor woningeigenaren dus. Maar, let op. Wil jij je huis verhuren als vakantiewoning? Dan moet je je aan een aantal regels houden. Welke dat zijn, lees je hier. 

Een foto dat een huurovereenkomst laat zien
Algemeen
Huur
Verhuur

Een huurcontract opstellen voor een woonhuis of appartement is belangrijk om de afspraken tussen huurder en verhuurder concreet vast te leggen. Beide partijen weten met een huurcontract wat ze van elkaar mogen verwachten. Hierin worden onderwerpen vastgelegd waar je zelf niet meteen aan denk bij het maken van een mondelinge afspraak. Het huurcontract is er ook om op terug te kunnen vallen mocht huurder of verhuurder het op een gegeven moment niet goed meer weten of ernaar neigt zich niet aan de oorspronkelijk gemaakte afspraken te houden.

Wat doet een verhuurmakelaar

Speel jij met de gedachte om je huis of appartement te verhuren? Geen gek idee, de woningmarkt draait op volle toeren en het zijn interessante tijden voor verhuurders. Toch is de woningmarkt een complexe markt en bij de verhuur van een woning komt veel kijken. Een verhuurmakelaar kan veel werk uit handen nemen. Maar wat doet een verhuurmakelaar precies? Waarom is het verstandig om er één in te huren en wat zijn de kosten van een verhuurmakelaar? Je leest het in deze blog.

Verhuurmakelaar inhuren

De kogel is door de kerk: je gaat jouw woning verhuren en gaat een verhuurmakelaar inhuren. Slim, een goede makelaar bespaart je een hoop tijd en gedoe. Maar hoe herken je een goede verhuurmakelaar? Hoe weet je welke partij het beste bij je past en dat je niet te veel betaalt? Kortom: wil jij een verhuurmakelaar inhuren? Dan moet je hier op letten.

Huis verhuren belasting banner

Wie regelmatig onze blog leest, weet dat het verhuren van een eigen huis erg lucratief kan zijn. Toch is het slim om je, voordat je je met een woning op de markt stort, goed voor te bereiden. Naast een complexe wetgeving, krijg je namelijk ook te maken met fiscale gevolgen.

Wil jij je koophuis verhuren en wil je weten hoeveel belasting je dan betaalt? In deze blog gaan wij uitgebreid in op verschillende situaties.

huis verhuren banner

Je huis verhuren: dat klinkt voor veel mensen heel aantrekkelijk. Dat is het vaak ook, mits je alles goed regelt. Want vergis je niet: een woning verhuren vraagt om een professionele aanpak. Rechten en plichten gaan daarbij hand in hand. In dit blogartikel laten we zien wat dat precies betekent.

Huurcontract bepaalde tijd banner

Wil je jouw woning een tijdje verhuren of ben je juist op zoek naar tijdelijke woonruimte? Dan is er de mogelijkheid om een huurcontract voor bepaalde tijd af te sluiten…

Een dergelijke overeenkomst biedt aantrekkelijke voordelen voor zowel de huurder als verhuurder. Je zit immers niet aan elkaar vast. Toch zitten er een aantal belangrijke voorwaarden aan een tijdelijk huurcontract. Welke zijn dat en hoe ziet een huurcontract voor bepaalde tijd eruit? Stoit praat je bij.

Hoe word je een makelaar image

Het zijn drukke tijden voor makelaars. Zeker in de verhuurmakelaardij komen kantoren handen tekort. Door de druk op de woningmarkt wordt het verhuren van vrijesectorwoningen steeds belangrijker. Stoit merkt dat steeds meer mensen verhuurmakelaar willen worden. En dat is niet zo vreemd, de woningmarkt is niet alleen een complexe, maar ook een zeer interessante markt. In deze blog gaan we dieper in op het werk van de verhuurmakelaar. Want, hoe word je eigenlijk een verhuurmakelaar?

Wie is de beste verhuurmakelaar

Wanneer je een verhuurmakelaar wilt inschakelen ga je natuurlijk voor de beste match. Je wilt immers zo min mogelijk gedoe en niet voor vervelende verrassingen komen te staan. Maar wie is nu de beste verhuurmakelaar? We leggen graag uit waarom Stoit groep de beste partij is voor de verhuur van jouw woning.

Ben je van plan om komend jaar in een woning te investeren? Houd dan rekening met een verhoging van de overdrachtsbelasting.

Voor de aankoop van woningen die niet als hoofdverblijf dienen, betaal je vanaf 2021 niet 2% maar 8% overdrachtsbelasting. Deze verhoging geldt niet alleen voor woningen die verhuurd worden, maar ook voor bedrijfspanden, vakantiewoningen, woningen die ouders voor hun kinderen kopen en woningen in handen van niet-natuurlijke personen.

Voor woningen die wel als hoofdverblijf fungeren, blijft het tarief van 2% gelden.